Prostreno.cz

Pro lepší trávení a zdravá střeva se jídlo musí správně rozžvýkat

Pomalu, ale jistě. Přesně takhle by se mělo jíst. A vážně tolik záleží na tom, jestli u toho žvýknete pětkrát, desetkrát nebo třeba třicetkrát? Důležitá je spíše rychlost než počet.

Už vám někdy někdo řekl, že byste každé konzumované sousto měli důkladně rozžvýkat, protože si tím hodně zlepšíte trávení? Možná jste to považovali za hloupou a nesmyslnou pověru. Nelze se divit. Řada lidí argumentuje tím, že se o rozklad přijímané potravy přece postarají žaludeční šťávy, tak proč panty zbytečně namáhat. Svým způsobem máte pravdu, protože o počet žvýknutí vážně zase tolik nejde. Tak o co tedy?

Ústa otevřít!

Jak vysvětluje uznávaný americký gastroenterolog a autor knih o stravování William John Bulsiewicz, žvýkání je v procesu trávení skutečně prvním krokem. Dochází při něm k několika důležitým věcem, a to včetně usnadnění polykání, seznámení potravy s trávicími enzymy amylázou a lipázou i uvolnění určitých fytochemikálií. Není ale nutné pohyby úst soustředěně počítat a požitek z večeře si tak lehce komplikovat.

Spěchat se má pomalu

„Ať už se říká cokoli, stanovení konkrétního počtu žvýknutí nedává smysl, neboť různé druhy potravin vyžadují různou míru zpracování. Smoothie přece také nekoušeme. Dělejte to zkrátka přiměřeně a raději se zaměřte na rychlost samotného stravování,“ doporučuje zmíněný lékař. I vědecké výzkumy (2) tuto myšlenku podporují a poukazují na to, že pomalí jedlíci mají oproti těm hltajícím lepší metabolické ukazatele i zdravější střeva, váží v průměru o 15 kilogramů méně, těší se z bezproblémového trávení a jejich tělo lépe reaguje na krevní cukr. A to i v případě, že si obě tyto skupiny servírují naprosto stejné porce. Aha, tak tudy vede cesta! Je třeba připomenout i další negativní účinky hltání, jako je riziko plynatosti, pálení žáhy i větší pravděpodobnost metabolického syndromu, s nímž souvisejí srdeční onemocnění (3). Tak jezte pomalu a kašlete na počítání žvýknutí, to je ta nejlepší strategie.

Zdroje: (1) www.wellandgood.com/does-chewing-help-digestion/ (2) www.cambridge.org/core/journals/proceedings-of-the-nutrition-society/article/slower-selfreported-eating-rate-is-associated-with-favourable-cardiometabolic-risk-factors-in-uk-adults/B8C5A4D18D3C9C1F6E7D2C43B109ADB2, (3) www.theguardian.com/lifeandstyle/2017/nov/20/is-eating-food-too-quickly-bad-for-health






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba