Prostreno.cz

Příčinou zácpy může být i počasí

Když je hic, jsme celkově pomalejší nejen my, ale i naše trávení, proto bývá v teplejších měsících roku zácpa hodně častou záležitostí. Pomáhá na ni voda a delší procházky.

Venku je pořád ještě dost teplo, takže riziko spálenin kůže a přehřátí organismu stále přetrvává. Ovšem jsou tu i jiné nepříjemnosti, jako třeba stávkující trávení. Zní to asi komicky, ale při vyšších teplotách si řada lidí klade otázku, proč jsou návštěvy toalety najednou tak sporadické.

Otravný, ale normální jev

Nedostatek vlákniny, fyzická nečinnost, užívání některých léků, těhotenství plné hormonálních změn, cestování, nevhodný jídelníček, chronický stres i úzkostné stavy. Tak jistě, že o těchto běžných strůjcích zácpy už bylo řečeno víc než dost. Vážně se k nim ale počítá i počasí? Překvapivě ano. Souvisí to hlavně s větším pocením a vodním ztrátami. „Kdykoli jste dehydrovaní, vaše tělo se s tím nejprve snaží vypořádat tak, že zkoncentruje moč a stolici. Proto je moč v létě tmavší a stolice tvrdší, což znesnadňuje její vypuzení a způsobuje zácpu,“ vysvětluje newyorská gastroenteroložka Rabia de Latour (1), která se opírá nejen o zkušenosti z vlastní praxe, ale i poznatky odborných studií (2). Prevence, stejně jako náprava, se tedy točí hlavně okolo dostatečného přijmu tekutin.

Sucho je špatné. Vždycky a všude

„Jednoduchým řešením je hydratovat, hydratovat a hydratovat. Naplňte svou láhev vodou a zásobte se hydratačními potravinami, jako jsou například jablka, rajčata, brambory, fazole a mléčné výrobky. Ať už je léto nebo podzim, pitný režim je třeba dodržovat bez ohledu na momentální roční období,“ připomíná jmenovaná expertka. A kdyby to náhodou nepomohlo, místo sezení na gauči vyrazte na delší procházku, pak se ledy už prolomí. Rabia de Latour poukazuje na to, že aerobní cvičení, mezi které chůze patří, může pomoci regulovat činnost střev. Chozením se podle ní dá trávení dost zlepšit, ovšem ve hře je prý i dlouhověkost.

Zdroje: (1) www.eatingwell.com/why-you-cant-poop-in-heat-wave-8676295, (2) www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/constipation/symptoms-causes





Celkem 76 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Burrito miska

35min
(1 hlasů)

Francouzská cibulová polévka

1h a 30min
(2 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba