Prostreno.cz

Tvorbě pavoučích žilek předejdete změnou jídelníčku i šatníku

Pavoučí žilky, známé také jako metličkové žilky nebo teleangiektázie, jsou drobné, rozvětvené žilky, které se objevují těsně pod povrchem kůže. Často se vyskytují na nohou a tvářích a mohou být esteticky nepříjemné. Existuje několik faktorů, které mohou přispět k jejich vzniku, včetně genetiky, dlouhodobého stání, těhotenství a hormonálních změn. Avšak změnou jídelníčku a šatníku můžete výrazně snížit riziko jejich vzniku a zmírnit jejich projevy.

Změna jídelníčku

  1. Zvyšte příjem vitamínu C a E: Vitamíny C a E jsou klíčové pro zdraví cév. Vitamín C podporuje tvorbu kolagenu, který udržuje stěny žil pevné a elastické. Vitamín E zase působí jako antioxidant, chrání cévy před poškozením volnými radikály. Dobré zdroje vitamínu C zahrnují citrusové plody, jahody, kiwi a brokolici. Pro vitamín E můžete sáhnout po mandlích, špenátu a sladkých bramborách.

  2. Omega-3 mastné kyseliny: Tyto zdravé tuky, které najdete v rybách jako losos, makrela a sardinky, pomáhají zlepšovat průtok krve a snižují zánět v cévách. Také můžete zvážit přidání lněného semínka nebo chia semínek do svého jídelníčku, protože také obsahují omega-3 mastné kyseliny.

  3. Zelená listová zelenina: Špenát, kapusta, rukola a další druhy zelené listové zeleniny jsou bohaté na kyselinu listovou, což je důležitý vitamín pro tvorbu červených krvinek a prevenci krevních sraženin.

  4. Dostatek vlákniny: Vláknina podporuje zdravou funkci střev, což může pomoci snížit tlak na žíly v dolních končetinách. Skvělým zdrojem vlákniny jsou celozrnné produkty, luštěniny, ovesné vločky a čerstvá zelenina a ovoce.

Změna šatníku

  1. Komprese a podpůrné punčochy: Nošení kompresních punčoch může pomoci zmírnit tlak na žíly, zlepšit cirkulaci a snížit otoky. Tyto punčochy jsou zvláště užitečné pro lidi, kteří tráví dlouhou dobu stáním nebo sezením.

  2. Volné a pohodlné oblečení: Příliš těsné oblečení, zejména kolem pasu, boků a stehen, může omezovat krevní oběh a zvyšovat tlak na žíly. Preferujte volné oblečení, které neomezuje pohyb ani průtok krve.

  3. Vhodná obuv: Vyhněte se vysokým podpatkům, které mohou zvyšovat tlak na nohy a žíly. Místo toho zvolte pohodlnou, dobře padnoucí obuv, která podporuje správné držení těla a přirozený pohyb chodidel.

Další tipy pro prevenci

  • Pravidelný pohyb: Aktivní životní styl podporuje cirkulaci krve a pomáhá udržovat žíly zdravé. Chůze, plavání nebo jízda na kole jsou skvělé způsoby, jak zlepšit krevní oběh a posílit svaly nohou, které podporují žíly.
  • Hydratace: Pití dostatečného množství vody udržuje krevní oběh v chodu a snižuje riziko vzniku krevních sraženin.
  • Vyhněte se dlouhodobému stání nebo sezení: Pokud musíte dlouho stát nebo sedět, zkuste se pravidelně pohybovat, aby se zlepšila cirkulace krve.

Změnou jídelníčku a šatníku můžete udělat významný krok k prevenci a snížení viditelnosti pavoučích žilek. Pokud máte sklony k jejich vzniku, neváhejte provést tyto úpravy co nejdříve.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK563218/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4551823/






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba