Prostreno.cz

Kyselina listová je zapotřebí od početí do důchodu

Máte dostatek kyseliny listové? Pomáhá předcházet nemocem srdce i rakovině a přispívá k produkci proteinů. Její doporučené denní množství pokryjete necelými dvěma šálky špenátu. Jsou ale i jiné zdroje.

Nejen během těhotenství, ale i při jeho plánování se ženám doporučuje kyselina listová. Budí to tedy dojem, že jinak zvaný folát, jemuž se říká i vitamin B9, slouží jen nastávajícím maminkám a zbytek populace se bez něj s klidem obejde. Ale tomu vážně nevěřte.

Je třeba od početí do důchodu

Výhody v radostném očekávání jsou jasně dané a nesčetněkrát zdokumentované. Kyselina listová je klíčová pro prevenci vrozených vad, především těch, které postihují nervovou trubici. Dále podporuje růst a vývoj plodu, pomáhá při syntéze buněk DNA i tvorbě červených krvinek a snižuje riziko předčasného porodu. V neposlední řadě upevňuje zdraví ženy, čímž přispívá k omezení komplikací typu preeklampsie. Doporučená denní dávka se pohybuje od 400 do 600 mikrogramů, v závislosti na fázi gravidity i následném kojení (1). A co když miminko nečekáte?

Folát pro všechny!

I vaše netěhotné tělo využívá folát k vytváření a opravě DNA, dělení buněk a správnému fungování tělesných procesů, včetně produkce některých proteinů a dozrávání červených krvinek. Jeho nedostatek může vést k vážným zdravotním problémům, jako je anémie i zvýšená pravděpodobnost srdečních chorob a některých druhů rakoviny (2). Denní dávky 400 mikrogramů by se dle lékařských rad měli držet dospívající starší 14 let i dospělí (3). Mimochodem, to je zhruba množství obsažené v jednom a půl šálku vařeného špenátu. Ne každému ale chutná, co si budeme povídat. Naštěstí existují i jiné potravinové zdroje, ze kterých se dá „bé devítka“ čerpat.

Něco sladkého i šťavnatého

K těm nejbohatším patří hovězí játra, takzvaný černooký i zelený hrášek, chřest, růžičková kapusta, římský salát, avokádo, brokolice a pomeranč. O potřebnou „listovku“ se s vámi podělí také arašídy, vejce, banány, cizrna a fazole (4). Pokud vás ani tohle neláká, možnost představují i doplňky stravy.

Zdroje: (1) www.webmd.com/baby/folic-acid-and-pregnancy, (2) www.healthline.com/nutrition/folic-acid (3) www.ods.od.nih.gov/factsheets/Folate-Consumer/, (4) www.healthline.com/privacy-settings#vendors





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba