Prostreno.cz

Potraviny a nápoje výrazně škodící játrům

Játra jsou jedním z nejdůležitějších orgánů našeho těla. Plní klíčovou roli při detoxikaci organismu, metabolismu tuků, bílkovin a sacharidů, a také při ukládání vitamínů a minerálů. Aby však játra mohla správně fungovat, je nutné dbát na to, co konzumujeme. Některé potraviny a nápoje mohou játrům výrazně škodit a přispívat k jejich poškození. Zde je několik z nich.

Alkohol

Jedním z nejznámějších škodlivých faktorů pro játra je konzumace alkoholu. Alkoholické nápoje mohou způsobit záněty a tukovou infiltrace jater, což vede k alkoholové hepatitidě, cirhóze a v krajních případech až k rakovině jater. Pravidelná a nadměrná konzumace alkoholu je jednou z nejčastějších příčin poškození jater.

Cukrovinky a sladkosti

Potraviny s vysokým obsahem cukru, jako jsou sladkosti, pečivo a slazené nápoje, mohou přispívat k tukové jaterní chorobě. Nadbytek cukru, zejména ve formě fruktózy, způsobuje hromadění tuku v játrech, což může vést k nealkoholické steatóze jater (nealkoholická tuková játra). Tento stav je často spojen s obezitou a metabolickým syndromem.

Smažené a tučné potraviny

Smažené potraviny, jako jsou hranolky, fast food nebo tučné maso, obsahují velké množství nezdravých tuků. Tyto tuky mohou játrům velmi škodit, protože vedou k nadměrnému hromadění tuku v játrech, což je jednou z hlavních příčin nealkoholické tukové jaterní choroby.

Slazené nápoje a energetické drinky

Slazené limonády a energetické nápoje obsahují vysoké množství cukru a chemických přísad, které mohou játrům škodit. Pravidelná konzumace těchto nápojů přispívá k hromadění tuku v játrech a zvyšuje riziko rozvoje tukové jaterní choroby. Kromě toho obsahují energetické nápoje kofein a další stimulanty, které mohou mít negativní dopad na játra, pokud jsou konzumovány ve velkém množství.

Přidané soli

Nadměrná konzumace soli může také poškodit játra. Potraviny, které obsahují vysoké množství soli, jako jsou zpracované masné výrobky, instantní polévky nebo konzervované potraviny, mohou způsobit zadržování vody v těle a zvyšovat krevní tlak, což může vést k poškození jater.

Umělá sladidla

I když se umělá sladidla často považují za alternativu ke klasickému cukru, nadměrná konzumace některých druhů může mít negativní vliv na játra. Některé studie naznačují, že určité druhy umělých sladidel mohou zvyšovat riziko vzniku jaterních onemocnění, zejména pokud jsou konzumovány ve velkém množství.

Jak chránit játra

Pro zdraví jater je důležité udržovat vyváženou stravu s dostatkem vlákniny, vitamínů a minerálů. Doporučuje se vyhýbat nadměrné konzumaci alkoholu, omezit cukr a sůl a zahrnout do jídelníčku zdravé tuky, jako jsou omega-3 mastné kyseliny z ryb nebo olivový olej.

Zdroje:  www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23371785/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6770596/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9762218/


Související





Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba