Prostreno.cz

Potraviny, které se zdravě opravdu jenom tváří

V dnešní době se stále více lidí snaží jíst zdravě a vybírají si potraviny, které mají pozitivní vliv na jejich zdraví. Bohužel se ale na trhu nachází mnoho výrobků, které se tváří jako zdravé, ale ve skutečnosti nejsou tak prospěšné, jak slibují jejich obaly. Tento článek vám ukáže některé z těchto "falešných" zdravých potravin a proč byste si na ně měli dávat pozor.

Nízkotučné jogurty

Mnoho lidí si myslí, že nízkotučné jogurty jsou zdravější variantou plnotučných výrobků. Často ale obsahují přidaný cukr, aby kompenzovali ztrátu chuti, která přichází se snížením tuku. Navíc tuky jsou důležitou složkou pro vstřebávání vitamínů, takže vynechání tuku z jogurtu nemusí být pro tělo vůbec prospěšné.

Granola a müsli

Granola se často propaguje jako zdravá snídaně plná vlákniny, ale může skrývat velké množství cukru a kalorií. Mnohé balené müsli obsahují přidané sladidla, oleje a další přísady, které zvyšují jejich kalorickou hodnotu. Pokud chcete zdravější variantu, zkuste si granolu připravit doma s kontrolovaným množstvím přírodních ingrediencí.

Smoothie z obchodu

Domácí smoothie mohou být skvělým způsobem, jak získat dávku ovoce a zeleniny. Avšak smoothie zakoupené v obchodech často obsahují přidané cukry nebo sirupy, které zvyšují jejich kalorickou hodnotu. Navíc mají tyto nápoje většinou méně vlákniny než čerstvé ovoce, protože část dužiny je odstraněna během zpracování.

Celozrnné výrobky

Celozrnné pečivo a další výrobky jsou často považovány za zdravější variantu oproti bílým produktům. Mnohé z nich ale obsahují jen malé množství skutečně celozrnných mouk a jsou doplněny o bělené mouky a přidané cukry. Při nákupu celozrnných výrobků vždy čtěte etikety, abyste se ujistili, že jde o skutečné celozrnné produkty.

Ovocné tyčinky

Ovocné tyčinky se tváří jako zdravá svačinka plná ovoce, ale často obsahují koncentrované ovocné šťávy, které jsou plné cukru a zbavené důležité vlákniny. I když jsou tyto tyčinky pohodlné na cesty, je lepší sáhnout po čerstvém ovoci, které vám dodá více živin a méně kalorií.

Rýžové chlebíčky

Rýžové chlebíčky jsou populární svačinou pro ty, kteří se snaží omezit příjem kalorií. Avšak tyto chlebíčky mají vysoký glykemický index, což znamená, že rychle zvyšují hladinu cukru v krvi. Navíc neposkytují téměř žádné živiny a mohou vést k rychlému pocitu hladu.

Jak rozpoznat skutečně zdravé potraviny?

Nejlepší způsob, jak se vyhnout těmto "zdravým" pastem, je číst etikety a složení potravin. Hledejte výrobky s minimálním počtem ingrediencí a vyhněte se potravinám s přidaným cukrem, konzervanty a umělými látkami. Vždy je lepší sáhnout po čerstvých, nezpracovaných potravinách, které dodají tělu všechny potřebné živiny.

I když se mnoho potravin tváří jako zdravé, ve skutečnosti tomu tak nemusí být. Je důležité číst složení a vybírat si potraviny, které jsou skutečně prospěšné pro naše tělo.

Zdroje: www.eatthis.com/unhealthiest-foods-on-the-planet/, www.healthline.com/nutrition/unhealthiest-junk-foods





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Frittata s rajčaty

55min
(12 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

15min
(20 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

25min
(20 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba