Prostreno.cz

Dětská výživa nesplňuje nutriční normy

Něco je nacpané cukrem, něčemu schází slibované bílkoviny a někde se zase objevují stopy toxických těžkých kovů. Zhruba takový je svět dnešní dětské výživy.

Příkrmy, přesnídávky, kapsičky, kaše, cereálie, sušenky, mléčné nápoje i vitaminové vody. Nejen tohle patří do široké kategorie dětské výživy, pod níž se police v obchodech doslova prohýbají. Jako rodiče očekáváme, že ať už sáhneme po jakémkoli produktu, bude splňovat přísná nutriční kritéria a odpovídat nejvyšším standardům kvality. Copak to snad může být jinak, když jde o potraviny určené výhradně pro naše nejmenší? Tak to byste se divili.

Prozření, kterým se všechno mění

Něco kolem 60 procent. Přesně takové množství dětského sortimentu není tak výživné, jak by mělo být, odhaluje nová šokující studie (1). Výzkumná australská skupina rovněž porovnala údaje o 651 komerčních kojeneckých výživách s pokyny Světové zdravotnické organizace, načež zjistila, že 70 procent absolutně nesplňuje normy pro bílkoviny a 44 procent překračuje celkové požadavky na cukr. Tohle vážně kupujeme?!

Reklama je mocná. I když lže

Výzkumníci kritizují nejen samotné výrobce, ale i zavádějící marketing. Ten často zdůrazňuje přítomnost ovoce a zeleniny, ovšem základem výrobků mnohdy bývá spíše mouka a škrob. Navzdory tomu, že by podle WHO neměla dětská strava obsahovat žádné přidané cukry, včetně koncentrované ovocné šťávy (2), jich třeba populární kapsičky mají extrémní množství, upozorňuje australská dietoložka a vědkyně Daisy Coyle (3). Dle jejího názoru by se mělo naléhavě volat po přísnější regulaci dětského sortimentu výživy, k čemuž dává dobrý důvod i rostoucí epidemie dětské obezity (4). V návaznosti na nedávné skandály týkající se přítomnosti těžkých kovů v kojenecké stravě se letos představil i nový americký zákon o její bezpečnosti. Doufejme, že se blýská na lepší časy a koupě jídla a pití pro naše děti už nebude představovat hazard jejich zdravím.

Zdroje: (1) www.eurekalert.org/news-releases/1054784?, (2) www.iris.who.int/bitstream/handle/10665/346256/WHO-EURO-2019-3593-43352-60816-eng.pdf?sequence=1, (3) www.nypost.com/2024/08/21/lifestyle/60-of-baby-foods-sold-in-us-are-unhealthy-urgent-study/, (4) www.nypost.com/2023/12/18/news/study-bolsters-evidence-that-severe-obesity-increasing-in-young-us-kids/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba