Prostreno.cz

Dietní úspěchy brzdí špatně načasované jídlo

Nechystáte si jídlo předem, chybí vám důležité vitaminy a mezi pokrmy nemáte dostatečný časový rozptyl. Tohle dietní úspěchy brzdí!

Máte pocit, že všechno děláte správně, přesto se výsledky pořád nedostavují. Redukce hmotnosti může být tak frustrující! Ale tomu je konec. „Během posledních pěti let jsem pracovala s tisíci klienty na úspěšném hubnutí a dlouhodobém udržení váhy. Existují tři klíčové věci, které lidé často přehlížejí a já je potřebuji zdůraznit,“ říká americká registrovaná dietoložka Courtney Kassis (1).

Jídlo se musí správně načasovat

Špatné načasování jídla je jednou z nejčastějších příčin neúspěšné diety, upozorňuje tato expertka přes štíhlé křivky. Klíčové je nechat tělo pořádně odpočinout mezi posledním jídlem dne a prvním jídlem následujícího dne. Ideální časový odstup je prý alespoň 12 hodin. Potvrzuje to i studie (2) americké Michiganské univerzity, ze které vyplynulo, že po 12 hodinách začínají játra rozkládat uložený tuk na energii. Pokud tedy jíte příliš pozdě večer nebo svačíte až těsně před spaním, organismus nedostává prostor přejít do efektivního režimu spalování tuků, a proto redukce váhy nefunguje.

Bez živin se nehnete

„Nedostatek klíčových živin, jako jsou vitaminy B, hořčík nebo vitamin D, může zásadně ovlivnit váš metabolismus,“ varuje Courtney Kassis. Nutričními deficity trpí podle americké Clevelandské kliniky takřka 40 procent osob (3), takže klidně můžete být mezi nimi. „Jestli cítíte neustálou únavu, je to důkaz. Nemáte pak energii na cvičení a vaše tělo se efektivnímu spalování tuků jednoduše brání,“ domnívá se jmenovaná poradkyně.

Příprava jídla má něco do sebe

Chaotické dny a hektické plány vedou k impulsivním rozhodnutím, čím ukojit vlčí hlad. „Plánujte a připravujte si jídla týden dopředu. Zjednodušuje to výběr správných potravin a snižuje stres spojený s tím, co si dát, když jste pod tlakem. Pokud máte jídlo hotové, snáze se vyhnete rychlým nezdravým volbám, jako jsou fast foody a sladkosti,“ uzavírá Courtney Kassis.

Zdroje: (1) www.tiktok.com/@dietitianwithtwins/video/7389724875725835563?lang=en, (2) www.michiganmedicine.org/health-lab/intermittent-fasting-it-right-you, (3) www.my.clevelandclinic.org/health/diseases/15050-vitamin-d-vitamin-d-deficiency





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba