Prostreno.cz

Potraviny podporující produkci kolagenu

Kolagen je jedním z nejdůležitějších proteinů v našem těle, který udržuje naši pokožku pevnou, pružnou a mladistvou. Také hraje klíčovou roli při zdraví kloubů, svalů a šlach. S přibývajícím věkem však produkce kolagenu klesá, což může vést k vráskám, ztrátě elasticity pokožky a slabším kloubům. Naštěstí existují potraviny, které mohou pomoci přirozeně zvýšit produkci kolagenu a udržet tak naše tělo zdravé a v kondici.

Kostní vývar

Kostní vývar je bohatý na přírodní kolagen, který se uvolňuje při dlouhém vaření kostí. Tento vývar obsahuje také aminokyseliny, jako jsou glycin a prolin, které podporují tvorbu kolagenu v těle. Pití kostního vývaru je snadný způsob, jak dodat tělu potřebné látky pro obnovu kolagenových zásob.

Citrusové plody

Vitamin C je nezbytný pro syntézu kolagenu v těle. Citrusové plody, jako jsou pomeranče, citrony, grapefruity a limetky, jsou vynikajícím zdrojem tohoto vitamínu. Pravidelná konzumace citrusů nejen podpoří tvorbu kolagenu, ale také chrání pokožku před poškozením volnými radikály, což zpomaluje proces stárnutí.

Ryby a mořské plody

Ryby, zejména losos, sardinky a tuňák, jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které podporují zdraví kůže a kloubů. Kromě toho ryby obsahují bílkoviny a aminokyseliny, které jsou potřebné pro tvorbu kolagenu. Kolagen z rybího masa je také lépe vstřebatelný než kolagen z jiných zdrojů.

Vejce

Vaječné bílek obsahuje velké množství prolínu, jedné z aminokyselin, které jsou klíčové pro tvorbu kolagenu. Vejce jsou také bohatá na síru, která napomáhá tvorbě kolagenu a detoxikaci těla. Přidání vajec do jídelníčku je skvělým způsobem, jak podpořit produkci kolagenu a udržet pleť zdravou a zářivou.

Tmavá listová zelenina

Špenát, kapusta a další tmavé listové zeleniny jsou plné antioxidantů a vitamínu C, které podporují produkci kolagenu. Antioxidanty chrání pokožku před volnými radikály, zatímco vitamín C stimuluje tvorbu nových kolagenových vláken. Tyto zeleniny by měly být součástí každodenního jídelníčku, pokud chcete podpořit zdraví pokožky a kloubů.

Bobule

Maliny, borůvky, ostružiny a jahody jsou bohaté na vitamín C a antioxidanty, které pomáhají zlepšit zdraví pokožky a podporují produkci kolagenu. Bobule jsou také skvělým zdrojem vody, která udržuje pokožku hydratovanou a pružnou.

Ořechy a semena

Ořechy a semena, jako jsou mandle, chia semínka a lněná semínka, obsahují esenciální mastné kyseliny, které zlepšují zdraví pokožky a podporují tvorbu kolagenu. Jsou také bohaté na zinek, který je důležitý pro opravu tkání a produkci kolagenu.

Strava bohatá na výše zmíněné potraviny může pomoci udržet hladinu kolagenu v těle na optimální úrovni, což vede k pevnější a mladistvější pokožce, zdravějším kloubům a celkově lepší kondici. Ujistěte se, že pravidelně konzumujete tyto potraviny, abyste podpořili přirozenou produkci kolagenu a zůstali zdraví i s přibývajícím věkem.

Zdroje: www.ams.usda.gov/sites/default/files/media/CollagenGelPetition.pdf, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3426261/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20625414/,  www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29893587/,  www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7142600/,  www.e-nrp.org/DOIx.php?id=10.4162/nrp.2010.4.5.356


Související




Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba