Prostreno.cz

Méně známé přínosy ovesných vloček

Ovesné vločky jsou jednou z nejoblíbenějších a nejčastěji konzumovaných snídaní. Jejich hlavní výhody jsou dobře známé: obsahují vlákninu, pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a udržují stabilní hladinu cukru v krvi. Co možná ale nevíte, je to, že ovesné vločky mají mnoho dalších méně známých přínosů, které mohou pozitivně ovlivnit vaše zdraví a celkovou pohodu. Zde jsou některé z nich.

Zlepšení trávení

Ovesné vločky jsou bohatým zdrojem rozpustné vlákniny, která podporuje zdraví střev a usnadňuje trávení. Tato vláknina absorbuje vodu a vytváří v žaludku gelovitou konzistenci, která zpomaluje proces trávení a prodlužuje pocit sytosti. Zlepšení střevního mikrobiomu a snížení zácpy jsou další výhody pravidelné konzumace ovesných vloček.

Přírodní detoxikace

Oves obsahuje kyselinu fytovou, která je známá svými chelatačními vlastnostmi. To znamená, že dokáže vázat toxiny a těžké kovy, jako je olovo a rtuť, a pomáhá je vylučovat z těla. Pravidelná konzumace ovesných vloček tak může přispět k detoxikaci organismu a ochraně jater.

Zlepšení nálady a duševní pohody

Ovesné vločky jsou dobrým zdrojem vitaminu B6, který je důležitý pro tvorbu neurotransmiterů, jako je serotonin a dopamin. Tyto látky jsou zodpovědné za regulaci nálady a duševní pohody. Pokud tedy zařadíte ovesné vločky do své stravy, můžete si všimnout zlepšení nálady a snížení stresu.

Posílení imunitního systému

Beta-glukan, druh rozpustné vlákniny, který se nachází v ovesných vločkách, je klíčový pro posílení imunitního systému. Podporuje produkci bílých krvinek, které hrají důležitou roli v boji proti infekcím a zánětům. Studie ukazují, že lidé, kteří pravidelně konzumují ovesné vločky, mají lepší imunitní odpověď na viry a bakterie.

Podpora zdravé pleti

Ovesné vločky nejsou jen skvělou potravinou, ale mají také kosmetické přínosy. Obsahují avenanthramidy, což jsou antioxidanty s protizánětlivými vlastnostmi. Tyto látky pomáhají zklidňovat podrážděnou pokožku a redukovat svědění. Ovesné vločky se často používají v kosmetických výrobcích pro léčbu ekzémů, lupénky a jiných kožních problémů.

Snížení rizika srdečních chorob

Pravidelná konzumace ovesných vloček je spojena se snížením rizika srdečních onemocnění. Díky vysokému obsahu vlákniny pomáhají ovesné vločky snižovat hladinu „špatného“ LDL cholesterolu, čímž chrání tepny před ucpáním a snižují riziko vzniku aterosklerózy a dalších kardiovaskulárních onemocnění.

Pomoc při hubnutí

Ovesné vločky jsou skvělou volbou pro ty, kteří se snaží zhubnout. Díky své schopnosti zpomalit trávení a udržet vás syté po delší dobu pomáhají kontrolovat chuť k jídlu a snížit celkový příjem kalorií. Kromě toho mají nízký glykemický index, což znamená, že nevyvolávají prudké výkyvy hladiny cukru v krvi.

Ovesné vločky jsou více než jen zdravá snídaně. Jejich přínosy sahají od podpory trávení přes detoxikaci organismu až po zlepšení nálady a imunitního systému. Pokud jste ještě nezařadili ovesné vločky do svého jídelníčku, je čas začít využívat jejich méně známé, ale velmi cenné výhody.

Zdroje: (www.cs.wikipedia.org/wiki/Ovesné_vločky, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7956987/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25267242, www.telegraph.co.uk/science/2016/06/13/porridge-may-protect-against-cancer-harvard-study-suggests/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15292739/, www.foxnews.com/health/2010/11/05/sleep-better-eat-foods.html, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3963458/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba