Prostreno.cz

Zelený čaj je prostředkem pro zdravé hubnutí

Někdo dietním přínosům zeleného čaje věří, jinému se zdají přehnané. Pokud vás zajímá, jak silné doopravdy jsou, a co od nich čekat, pokračujte ve čtení.

Zelený čaj má za sebou dlouhou historii sahající až do starověké Číny a Japonska. Osvěžující nápoj připravovaný z nefermentovaných lístků čajovníku byl po staletí ceněn nejen pro svou chuť, ale i léčivé vlastnosti, jejichž seznam nebere konce. Dnes to však není o nich, protože v hlavní roli budou zeštíhlující účinky. Přeceňují se, nebo vážně mohou konkurovat komerčním medikamentům?

Něco na tom čaji je!

Tahle zelená „medicína“ je bohatá na katechiny, což jsou silné antioxidanty, které chrání buňky před poškozením, přičemž podporují celkové zdraví (1). Jedním z nejdůležitějších katechinů je EGCG (epigalokatechin galát) známý svým protizánětlivým působením a silnou schopností odrážet chronické choroby. Protože na rozdíl od jiných tento čaj prochází minimálním zpracováním, obsahuje vyšší koncentraci katechinů. A to je na redukci váhy přesně to pravé.

Metabolismus šlape naplno

Již vícekrát se potvrdilo, že EGCG a další přítomné látky mohou mírně zvyšovat rychlost metabolismu a stimulovat spalování kalorií, zejména během cvičení (2). Na dně šálku konzumenti obvykle naleznou i delší pocit sytosti, což přispívá k menšímu a „dietnějšímu“ přijmu kalorií (3). Takže ano, hubne se po něm. Ale!

Kdo si počká…

„Rozhodně nečekejte zázraky přes noc. Pití zeleného čaje je součástí zdravého životního stylu, ne rychlého řešení. Jeho pravidelná konzumace vám může pomoci s dlouhodobým mírným hubnutím, což je ten nejzdravější možný přístup,“ doporučuje americká certifikovaná výživová poradkyně Carol Johnston, která působí na Arizonské státní univerzitě (4). Sluší se zmínit, že prostřednictvím tohoto životabudiče podpoříte nejen štíhlé křivky, ale i bezproblémovou činnost kardiovaskulárního systému (5), prevenci diabetu druhého typu (6) a klidnou mysl (7).

Zdroje: (1) www.mdpi.com/2076-3921/11/9/1844, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20372175/, (3) www.healthline.com/nutrition/green-tea-and-weight-loss#belly-fat, (4) www.nypost.com/2024/09/10/lifestyle/is-green-tea-really-natures-ozempic-what-experts-say/, (5) www.acpjournals.org/doi/10.7326/M22-0041, (6) www.nature.com/articles/s41387-024-00288-0, (7) www.wellandgood.com/green-tea-mood/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba