Prostreno.cz

Silné stránky silného vývaru z kostí

Vývar z kostí, který se v posledních letech dostává do popředí jako výživový trend, není jen lahodným základem pro mnoho pokrmů, ale také zdrojem cenných živin. Tento tradiční pokrm, který byl oblíbený již v dávných dobách, nabízí množství zdravotních přínosů, které podporují nejen trávení, ale také zdraví kostí, kloubů a imunitního systému.

Co je vývar z kostí?

Vývar z kostí je vytvořen dlouhým vařením kostí – obvykle hovězích, kuřecích, jehněčích nebo vepřových – ve vodě s přídavkem zeleniny, bylinek a koření. Proces vaření trvá několik hodin až 24 hodin, aby se z kostí uvolnily důležité živiny jako kolagen, želatina, minerály a aminokyseliny. Výsledkem je hustý, chutný vývar, který je plný zdraví prospěšných látek.

Zdravotní přínosy vývaru z kostí

  1. Zdraví kloubů a kostí Vývar z kostí je bohatý na kolagen a želatinu, což jsou látky, které pomáhají regenerovat chrupavky a klouby. Pravidelná konzumace vývaru může napomoci zmírnit bolesti kloubů a zlepšit jejich pružnost. Kromě toho obsahuje vývar vápník, hořčík a fosfor – minerály, které jsou klíčové pro zdraví kostí.

  2. Podpora trávení Díky vysokému obsahu želatiny vývar napomáhá zklidnit a obnovit sliznici střev, což může pomoci při problémech se zažíváním, jako jsou syndrom dráždivého tračníku či záněty střev. Želatina rovněž zlepšuje vstřebávání živin z potravy, což podporuje celkové zdraví trávícího systému.

  3. Posílení imunitního systému Vývar z kostí je bohatý na aminokyseliny, jako je glutamin, který podporuje imunitní funkci těla. Především v chladných měsících, kdy jsou nachlazení a chřipky běžné, může pravidelná konzumace vývaru pomoci posílit přirozenou obranyschopnost organismu.

  4. Krásná pokožka, vlasy a nehty Kolagen obsažený ve vývaru je základní stavební látkou nejen pro klouby, ale také pro pokožku. Při pravidelné konzumaci vývaru může dojít k zlepšení elasticity pokožky, což vede k mladistvějšímu vzhledu. Vlasy a nehty budou pevnější a zdravější díky obsaženým bílkovinám.

Jak si připravit silný vývar z kostí?

Příprava vývaru z kostí je jednoduchá, ale vyžaduje čas. Klíčové je vařit kosti dostatečně dlouho, aby se uvolnily všechny prospěšné látky.

Ingredience:

  • 1 kg kostí (hovězí, kuřecí nebo jehněčí)
  • 2 mrkve
  • 2 celerové řapíky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • Bobkový list, pepř a bylinky dle chuti
  • 3 l vody

Postup:

  1. Kosti vložte do hrnce a zalijte vodou. Přidejte ocet (pro lepší uvolnění minerálů) a nechte 30 minut odležet.
  2. Přidejte nakrájenou zeleninu a koření. Přiveďte k varu a poté nechte jemně vařit alespoň 8 hodin (ideálně přes noc).
  3. Po dovaření vývar sceďte a skladujte v lednici nebo mrazničce.

Silný vývar z kostí je nejen výtečným základem pro mnoho pokrmů, ale také přírodním lékem, který podporuje zdraví kloubů, kostí, trávení a celkovou imunitu. Pravidelná konzumace tohoto tradičního pokrmu může výrazně přispět ke zlepšení vašeho zdraví.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8618064/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8618064/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba