Prostreno.cz

Proti demenci se dá bojovat čajem, vínem i borůvkami

Dejte si zelený čaj nebo hrstku lesních bobulí. Tahle výživa je pro zdraví mozku to pravé. Kupodivu se povoluje i sklenka červeného!

Během prvního roku života ztrojnásobí svou velikost, obsahuje přibližně 100 miliard neuronů a je generátorem náhodných myšlenek, který z tělesných zásob využívá 20 procent kyslíku i krve (1). Mozek je skutečně fascinujícím orgánem, jenž během každé minuty zvládne neuvěřitelné množství úkolů. Vzhledem k tomu, že má na svých bedrech tolik odpovědnosti, bychom se o něj měli trochu více starat. Snížení rizika demence je jedním z klíčových aspektů takové péče.

Chce to správné potraviny

Nová studie (2) publikovaná v magazínu JAMA Network Open odhalila, že každodenní konzumace potravin bohatých na flavonoidy snižuje riziko demence o 28 procent, a to zejména u jedinců trpících vysokým krevním tlakem, depresí nebo genetickým zatížením. Nejvýznamnější pokles pravděpodobnosti tohoto onemocnění byl zjištěn u respondentů, kteří si každý den dali dva šálky zeleného čaje, jednu sklenici červeného vína a hrstku lesních plodů, tedy borůvek nebo malin. Zmíněné přírodní látky flavonoidy se pro zdraví mozku ukazují jako velmi prospěšné, protože snižují zánět, zvyšují průtok krve a podporují růst prospěšných bakterií ve střevech, s čímž psychická kondice úzce souvisí.

Ani pohyb není od věci

Ačkoli jmenované jedlé „medikamenty“ před demencí chrání, autoři uvedené studie doporučují i jiné kroky. Podle nich je třeba si uvědomit, že k ochraně mozku významně přispívá také zdravý životní styl. Pravidelná fyzická aktivita, dostatečný spánek a sociální interakce představují další faktory, které pomáhají udržovat kognitivní schopnosti na optimální úrovni. Ideálním přístupem k prevenci demence je prý i kombinace vyvážené stravy, cvičení a duševních činností. Vybírejme si tedy potraviny bohaté na flavonoidy, zařazujme do svého života pohyb a nezapomínejme na důležitost zálib a sociálních vazeb. Pro mozek je to ideální stav!

Zdroje: (1) www.dentinstitute.com/22-facts-about-the-brain-world-brain-day/, (2) www.jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2823676?utm_source=For_The_Media&utm_medium=referral&utm_campaign=ftm_links&utm_term=091824





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba