Prostreno.cz

Pozitivní dosah pranýřujícího kortizolu

Neříká se o něm nic moc hezkého – a to je nefér. Kortizol bývá považován za zlo, kterému bychom se za každou cenu měli vyhnout. Ve skutečnosti ale stres zvládáme právě díky němu.

Rady, jak zkrotit kortizol, což je hlavní hormon spojený se stresem, kolují zkrátka všude. Ale co když jsou informace o tomto „nepříteli“ hodně zjednodušené, nebo dokonce zavádějící? Možná by neškodilo si pár věcí ujasnit.

Vážně má prsty všude?

Vysoká hladina kortizolu se stala oblíbeným a nechvalně známým termínem, který se používá k vysvětlení všeho negativního, co nás může potkat. Až už jsme unavení, podráždění, nespíme dobře, máme vyrážku či nepravidelnou menstruaci, nejsme úspěšní v hubnutí, hučí nám v uších nebo tiká oko, osočovaným viníkem bývá vždycky tento hormon. Podle australské endokrinoložky Katherine Tonks je však označování kortizolu jako „špatného“ hormonálního faktoru nepřesné a zavádějící.

Příroda ví, co dělat

„Naše hormony jsou vylučovány v cyklech zpětné vazby. To znamená, že do nich nemusíme nijak zasahovat. Našim úkolem je zajistit tělu takové podmínky, aby mohlo správně fungovat,“ upozorňuje tato lékařka. Jinými slovy – pokud jsme zdraví a v pohodě, hladiny kortizolu se přirozeně vyrovnávají, neboť organismus má svůj vlastní regulační mechanismus.

Na každém šprochu…

Je fér zmínit, že se všeobecně šířící pomluvy svým malým způsobem zakládají na dobrých úmyslech. Jenže bohužel se zvrhly v katastrofické scénáře. „Na této myšlence je jisté zrnko pravdy, které bylo ale extrémně zveličeno,“ vysvětluje Katherine Tonks. „Ano, kortizol je hormon spojený se stresem a v situacích akutního stresu jeho množství roste. A to je v pořádku, protože tělo tuto reakci potřebuje, aby nervozitu zvládlo,“ uvádí na pravou míru endokrinoložka. Další věc, kterou byste měli vědět?

Každý to má jinak

Hladina zmiňovaného hormonu není taková nebo maková, liší se od člověka k člověku, tudíž je přísně individuální záležitostí a nikoli všeobecnou normou. Nelze tedy přesně určit, co bývá až příliš. „Faktory jako věk, pohlaví nebo tělesná hmotnost mohou ovlivnit jeho úroveň. Je ale velmi sporné, zda kortizol způsobuje přibírání na váze, nebo váha způsobuje vyšší kortizol,“ přidává překvapivou informaci jmenovaná lékařka. Aby to bylo ještě složitější, během dne kolísá. „Zatímco ráno bývá kortizol přirozeně vyšší, aby nás to probudilo a nastartovalo, večer klesne, což pomáhá uvolnění a usínání,“ upřesňuje zase australská naturopatka Grace Cadona.

Zdroj: www.bodyandsoul.com.au/health/health-news/the-truth-about-cortisol-according-to-the-experts/news-story/690adc1b3097c8d07aa95737912fb021





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Omeleta s parmezánem

35min
(20 hlasů)

Vejce benedikt

35min
(2 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba