Miska ovesných vloček, porce bulguru nebo zdravý dezert z avokáda. Nejen těmito dobrotami zvýšíte svůj příjem vlákniny, díky čemuž se vám zesílí ochrana před rakovinou.
S trochou nadsázky by se dalo říct, že je vláknina takovou hříčkou přírody. Vždyť vlastně nemá žádnou výživovou hodnotu a pro tělo není ani plně stravitelná, přesto podporuje trávení, harmonizuje střevní mikrobiom, prodlužuje pocit sytosti a spouští detoxikační procesy. Čím více vlákninu odborníci zkoumají, tím jsou jejími schopnostmi okouzlenější. Je načase zkontrolovat, zda máte dostatečné množství.
Nově objevená prevence
Američtí lékaři ze Stanfordské univerzity se domnívají, že přišli na kloub tomu, jak vláknina bojuje proti rakovině. Jakmile ji zkonzumujeme, bakterie ve střevech se pustí do jejího rozkladu, čímž vzniknou malé molekuly nazývané mastné kyseliny s krátkým řetězcem. Studie (1) stanfordských vědců zkoumala dva z těchto vedlejších produktů – propionát a butyrát. Obě tyto sloučeniny mají dle získaných poznatků velký vliv na buňky DNA, což se projevuje i tím, že potlačují geny podporující rakovinu a zároveň aktivují ochranné tělesné mechanismy.
„Našli jsme přímou souvislost mezi konzumací vlákniny a modulačními funkcemi genů, které mají protirakovinné účinky,“ hlásí profesor genetiky a jeden ze spoluautorů výzkumu Michael Snyder (2) „Zřejmě jde o globální mechanismus, protože mastné kyseliny s krátkým řetězcem se nevyskytují jen v trávicím traktu, ale mohou cestovat po celém těle,“ objasňuje jmenovaný expert.
Globální nedostatková krize
Americká kardiologická asociace doporučuje denně přijímat 25 až 30 gramů vlákniny (3), která se nachází v ovesných vločkách, pšenici, bulguru, luštěninách, avokádu, brokolici, růžičkové kapustě, lněných semínkách nebo mandlích. Jenže o splnění této dávky si velká část populace může nechat leda zdát. „Obecně platí, že strava dnešních lidí bývá na vlákninu velmi chudá. Jejich střevní mikrobiom pak není správně vyživován a nemůže ani vytvářet tolik kyselin s krátkým řetězcem, kolik by měl,“ upozorňuje Michael Snyder s tím, že tak pokulhává prevence rakoviny a vlastně i celé zdraví.
Zdroje: (1) www.eurekalert.org/news-releases/1069729, (2) https://www.nature.com/articles/s42255-024-01191-9, (3) www.ucsfhealth.org/education/increasing-fiber-intake
Sledujte nás na sociálních sítích: