Prostreno.cz

Potraviny, které byste neměli ohřívat v mikrovlnné troubě

Běžně si ohříváte vajíčka, kuřecí maso, brokolici nebo mořské plody? Pokud je necháváte povozit v mikrovlnce, neděláte dobře. Trpí chuť, kvalita jídla i jeho nutriční hodnota.

Nedojedená jídla se hodí pro rychlé obědy, výživné svačiny i bezpracné večeře. Přestože je mikrovlnná trouba rychlým řešením pro jejich ohřev, odborníci varují, že některé potraviny bychom do ní dávat neměli. Kterých konkrétních se to týká a co všechno se může stát?

Přemnožené bakterie a hrozící exploze

To, že je v tomto oblíbeném spotřebiči teplo, ještě neznamená, že pronikne do každého sousta. Výsledkem bývá nerovnoměrný ohřev, což zanechává „chladná místa“, v nichž škodlivé bakterie snadno přežívají a rychle se množí. A není to jediný problém. Typickým odstrašujícím příkladem jsou vejce natvrdo. „Nikdy je tímto způsobem neohřívejte. V bílku se hromadí pára a tlak, kvůli čemuž při rozkrojení i samotné konzumaci hrozí něco jako exploze,“ upozorňuje americká registrovaná výživová poradkyně Amanda Holtzer. I přírodní poklady bohaté na vitamin C si raději dávejte studené.

Likvidace živin, kterou nechcete

„Vitamin C se v horku ničí, proto ho mikrovlnné záření degraduje,“ varuje jmenovaná specialistka. Aby byla zachována výživová hodnota jeho nejštědřejších zprostředkovatelů, k nimž patří brokolice, listová zelenina, papriky a brambory, jejich spotřeba se doporučuje spíše zasyrova. A co takové maso?

Kuře jen na vlastní riziko

Nemusíte propadat panice, z hlediska bezpečnosti je ohřev v mikrovlnné troubě naprosto v pořádku. Smiřte se ale se ztrátou kvality a šťavnatosti. „Během skladování v lednici tuky v kuřecím mase oxidují, čímž se mění jeho chuť,“ vysvětluje Amanda Holtzer. Jinými slovy – raději ho sníst hned po uvaření. A jestli se to nepodaří, kuřecí raději vmíchejte do salátu nebo přidejte do sendviče. Gumový výsledek z mikrovlnné z trouby vyndáte i tehdy, když si v ní budete chtít přihřát mořské plody - pro ty platí absolutní zákaz.

Zdroj: www.nypost.com/2025/01/18/lifestyle/five-foods-to-not-reheat-in-microwaves-expert-amanda-holtzer/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba