Prostreno.cz

Zmrazování potravin mění jejich nutriční hodnotu

I když procesem mražení potraviny o nějakou část vitaminů přijdou, stále mohou být výživnější než čerstvé produkty. Nesmí být ale u ledu příliš dlouho.

Zmrazování je jednou z nejefektivnějších metod dlouhodobého uchovávání potravin. Otázkou ale zůstává, do jaké míry se pak mění jejich složení a nutriční hodnota. Je jídlo z mrazáku stejně hodnotné jako čerstvé? To se dozvíte z následujících řádků.

Záleží na okolnostech

„Jednoduše řečeno, vše závisí na tom, co vlastně mrazíte a jakým způsobem to předtím tepelně zpracováváte, zda prostým vařením nebo blanšírováním,“ podotýká americká registrovaná dietoložka z Clevelandské kliniky Health Kristin Kirkpatrick (1). Zmrzlé krystaly, které se ve spotřebiči tvoří, jsou hlavním důvodem, proč dochází ke ztrátě určitých živin, zejména pak vitaminu C a vitaminů skupiny B,“ vysvětluje zase americká poradkyně stravování Kelsey Costa.

Nejde to věčně

Důležitým faktorem, na němž se shodují obě jmenované odbornice, je i doba skladování. Čím déle máte své zásoby u ledu, tím více ztrácejí na kvalitě. Proto se také doporučuje jíst takto uchovávané potraviny v rámci optimální doby, což je obvykle několik měsíců, než dojde k výraznému snížení jejich nutriční hodnoty. I přes riziko vitaminových ztrát je však mrazák stále považován za svatý grál.

S čerstvostí je jistý problém

„Ovoce a zelenina bleskově zamražená během několika hodin po sklizni, tedy ve své vrcholné zralosti, má významné množství antioxidantů cenných pro lidské zdraví a drtivou většinu si zachová. Naopak čerstvé produkty o prospěšné živiny kvůli dlouhé přepravě a skladování v obchodě, často v naprosto nevyhovujících podmínkách, přicházejí,“ upozorňuje mluvčí americké Akademie výživy a dietetiky Rahaf Al Bochi. A potvrzují to i odborné studie (2). Co se týká následného rozmrazení, dle názoru Rahaf Al Bochi je nejlepší mikrovlnná trouba. Pokud jde o ohřívání jídla, expertka poukazuje na výhody vaření v páře, které obsaženým živinám škodí ze všeho nejméně.

Zdroje: (1) www.health.com/does-freezing-food-change-nutritional-value-8422903, (2) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0889157517300418?via%3Dihub





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba