Zelenina jde s úspěšnou dietou ruku v ruce. Využijete hubnoucích benefitů chřestu, špenátu nebo brokolice? I paprika, zelí a červená řepa vám s redukcí váhy může hodně pomoci.
Jen málo věcí může být dietnějších než zelenina, která má přirozeně nízký obsah kalorií, a naopak vyšší podíl vitaminů, minerálů a rostlinných sloučenin. Její konzumace je proto jedním z nejjednodušších a nejúčinnějších způsobů, jak si udržet zdravou váhu. Že vám po ní bude leda tak kručet v břiše? Ale kdeže, tyto druhy zasytí, a ještě nastartují metabolismus.
Na chřestu si pochutnáte
Jeden šálek vařeného chřestu vám poskytne necelé 4 gramy vlákniny, proto prodlouží pocit sytosti na dlouhou dobu. Co se týká kalorií, stejná porce jich má nějakých 40 (1), takže minimum. Tahle pochoutka je skvělá připravená v páře, ale klidně ji i ogrilujte, vždyť sezona rozžhavených roštů je konečně tady!
Nepodceňujme růžičkovou kapustu
Nízkokalorická je i brukvovitá zelenina v čele s růžičkovou kapustou. Z výzkumů (2) vyplývá, že lidé, kteří ji konzumují pravidelně, hubnou rychleji a snadněji, protože mají svižnější metabolismus. Navíc vykazuje antioxidační a protizánětlivé účinky, které snižují pravděpodobnost rozvoje rakoviny, srdečních chorob i dalších chronických onemocnění (3).
Špenát není jen pro Pepka námořníka
S obsahem vody kolem 91 procent je tenhle zelenáč hydratační i velmi výživnou zeleninou (4). Ve třech šálcích se skrývá pouhých 20 kalorií, načerpáte z nich i dva gramy bílkovin a stejné množství vychvalované vlákniny. Že špenát úbytek hmotnosti značně podporuje, o tom vědci ani trochu nepochybují (5).
Co dalšího štíhlým křivkám chutná?
Pokud jste si z uvedených zeleninových druhů nevybrali, nezoufejte. Úžasné sytící schopnosti a parádní hubnoucí výhody má také květák, mrkev, paprika, cuketa a červená řepa. Do jídelníčku zařaďte i zelené fazolky, zelí, brokolici a batáty – s nimi jde rýsování postavy jako po másle (6).
Zdroje: (1) www.fdc.nal.usda.gov/food-details/168390/nutrients, (2) www.journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1001878, (3) www.frontiersin.org/journals/pharmacology/articles/10.3389/fphar.2021.767975/full, (4) www.fdc.nal.usda.gov/food-details/168462/nutrients, (5) www.journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1001878, (6) www.health.com/vegetables-for-weight-loss-8788619#citation-7
Sledujte nás na sociálních sítích: