Dát si přerušovaný půst jen tři dny v týdnu podle vlastního rozvrhu místo neustálého kalorického sčítání? Přesně takový plán může fungovat lépe než klasické diety.
Plavková sezona se nezadržitelně blíží a mnozí začínají s dietami a různými režimy, které slibují úbytek kilogramů a zpevněnou postavu. I vy pečlivě počítáte každou kalorii, protože nechcete nic podcenit? Možná je čas vyměnit kalkulačku za kalendář.
Čísla, ze kterých se točí hlava
Denní doporučovaný příjem kalorií se liší v závislosti na několika faktorech, jako je věk, pohlaví i úroveň fyzické aktivity. Zatímco většina žen potřebuje přibližně 1 600 kalorií, u mužů je to o něco více, konkrétně pak 2 000 kalorií. Jenže realita na ideální tabulky dost naráží. Podle aktuálních celosvětových statistik (1) zkonzumuje průměrný člověk nějakých 3800 kalorií denně, přičemž velkou část tvoří zpracované potraviny, rafinované obiloviny a přidané cukry. Tento nešťastný přístup se stává hlavním faktorem, který přispívá k epidemii obezity a má za následek řadu chronických zdravotních problémů, a to včetně diabetu druhého typu, srdečních chorob a rakoviny. Že teď budete kalorie počítat o to zodpovědněji? Co takhle něco efektivnějšího?
Půst jako řešení
Ukazuje se, že v honbě za štíhlejší postavou se nemusíte nutně spoléhat na kalkulačku. Podle nedávných studií (2) je účinnější přerušovaný půst, konkrétně režim 4:3 – tedy kterékoli tři dny v týdnu s výrazně sníženým příjmem kalorií, zbytek je o gastronomické svobodě. Právě tento rytmus přináší nejen rychlejší úbytek váhy, ale také trvalejší zdravotní přínosy než každodenní omezování. Odborníci v něm proto vidí klíč k udržitelnému a méně stresujícímu životnímu stylu. Někdy totiž nejde o to jíst méně každý den, ale jíst chytře v průběhu celého týdne.
Stojí to za pokus
Výživová poradkyně Danielle Ostendorf, což je spoluautorka uvedené studie, uvedla, že režim 4:3 je vítaným kompromisem, protože účastníci mají flexibilitu v tom, jak si naplánují postní dny, které jdou snadno začlenit do běžného života. Díky tomu je zde větší šance na dlouhodobé držení občasného půstu a tím i dietní úspěch (3).
Zdroje: (1) www.ers.usda.gov/data-products/chart-gallery/chart-detail?chartId=58376, (2) www.acpjournals.org/doi/10.7326/ANNALS-24-01631, (3) https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4555071/
Sledujte nás na sociálních sítích: