Prostreno.cz

Středomořská dieta je receptem na šťastný důchod

Kdo touží po aktivním a zdravém stáří bez nemocí, ten by měl v kuchyni rozjet středomořskou stravu. Čerstvost surovin a snadná příprava jsou první výhody, které si člověk zamiluje na první ochutnání.

Veganská, keto, středomořská – která z nich je ta pravá? To závisí na osobních přáních a individuálních preferencích. Někdo chce zhubnout a budovat svaly, jiný zachránit planetu, nebo snížit riziko dlouhodobých chronických onemocnění. Každý má jiné priority, že? Pokud je ale vaším prvořadým cílem prožít dlouhý a zdravý život, nová průlomová studie (1) publikovaná v časopise Nature Medicine přináší jasného favorita.

Jídla sluncem osvícená

Tým vědců z prestižní Harvardovy univerzity analyzoval celá tři desetiletí data od více než 105 tisíc účastníků ve věku 39 až 69 let. Výsledky byly ohromující. Ti, kteří důsledně dodržovali Alternativní Index Zdravého Stravování (AHEI), měli o 86 procent vyšší pravděpodobnost, že se budou i v sedmdesáti letech těšit dobrému zdraví a skvělé kondici. Tento jídelníček klade důraz na konzumaci prospěšných tuků, ořechů a luštěnin, přičemž povoluje umírněnou míru alkoholu. Základem je také bohatý příjem ovoce, zeleniny a celozrnných produktů, a naopak výrazné omezení zpracovaného masa i slazených nápojů, které jsou známé svými negativními dopady na kardiovaskulární systém. No ano, jsou to pravidla středomořské stravy!

Ideální čas začít

„Odborné studie již dříve zkoumaly stravovací návyky v souvislosti s konkrétními nemocemi nebo s tím, jak dlouho lidé žijí. Ta naše má mnohostranný pohled, neboť se zaměřuje na to, jak jídlo ovlivňuje schopnost lidí žít nezávisle a užívat si dobrou kvalitu života i během stárnutí,“ uvedl profesor Frank Hu, spoluautor studie a předseda katedry výživy na Harvard T.H. Chan School of Public Health (2). Možná už pomalu přemýšlíte, co si uvařit. Středomořských receptů je spousta, ovšem něco jedno společné – čerstvost surovin a jednoduchou přípravu, která nechá vyniknout přirozenou chuť potravin.

Zdroje: (1) www.nature.com/articles/s41591-025-03570-5, (2) www.eurekalert.org/news-releases/1077404





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba