Vajíčka jsou už natolik drahá, že si jejich nákup kdekdo dvakrát rozmyslí. V jídelníčku i kuchyni se ale dají nahradit něčím stejně výživným, ne-li výživnějším.
Vejce jsou jedinečnými zprostředkovateli široké škály esenciálních živin, včetně kvalitních bílkovin, vitaminu D, cholinu, B-komplexu a selenu, které „dohlížejí“ na činnost mozku, metabolismu, imunity i nervového systému. Jejich nutriční profil jako by nás lákal k tomu, abychom jich denně spořádali hned několik. Jenže copak to jde? Vysoká cena ruinující peněženku není jedinou překážkou.
A zase ten cholesterol
„Vejce jednoznačně patří mezi největší potravinové zdroje cholesterolu. Rovněž mají hodně nasycených tuků, v jednom žloutku jich je zhruba gram a půl,“ upozorňuje americká registrovaná dietoložka Sapna Peruvemba. Obě jmenované živiny jsou dlouhodobě spojovány se zvýšeným rizikem srdečních chorob, i když se čas od času objeví názor, který jejich škodlivost naopak vyvrací. Každopádně nám z toho vychází, že i malé plato vajec stojí klidně stovku a prospěšnost konzumace je ze zdravotního hlediska tak trochu diskutabilní. Co nějaké stejně výživné náhražky?
Do služby se hlásí tofu
Jak se stavíte k potravině, kterou v obchodě naleznete jen ve zvláštním oddělení? „Tofu nabízí spoustu vlákniny, vitaminu A, vápníku, hořčíku, manganu, mědi, selenu, zinku a železa. Na nasycené tuky a cholesterol je však skromné. Jako prospěšnou alternativu vajec podporující stav střev, tkání, imunity, kostí i metabolismu ho doporučuji,“ neskrývá nadšení Sapna Peruvemba.
Mouka z cizrny
Pro kulinářské dobrodruhy je cizrnová mouka tou pravou zábavnou ingrediencí. Pokud ji smícháte s vodou, kurkumou a černou solí, vznikne směs, se kterou si připravíte pokrmy podobné vaječným omeletám. Tato mouka je přirozeně bezlepková a má jemně oříškovou chuť, proto se dá použít i při pečení, zahušťování polévek a přípravě omáček, dušeného masa a těsta na obalování.
Další tajné zbraně z lednice a spižírny
Možná tomu nebudete věřit, ale podle názoru jmenované dietoložky Sapny Peruvemby se k náhražkám vajec řadí i bílý jogurt, jenž domácímu pečivu zajistí vlhkost a pojivost. Podobně přínosný výživný profil má tvaroh, co zase zapůsobí obsahem bílkovin. Nelze opomenout ani lněná semínka, která mají přezdívku „veganská vejce“.
Zdroj: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10304460/, https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC11990234/, názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: