Nastává zima a s ní i doba, kdy se přestáváme tolik kontrolovat v tom, co zkonzumujeme. Chyba. Náš organismus určitě nejásá radostí, že vlákninu a vitaminy často měníme za tuky a cukry.
Proto je dobré myslet na to, že zima není omluvou pro nezdravé stravování, a vyplatí se nad jídelníčkem trochu přemýšlet. Nerezignujte na zeleninu a ovoce, nepřehánějte to se sladkostmi a tučnými jídly.
Na druhou stranu – když už budete hřešit, snažte se to svému zažívání a organismu obecně trochu ulehčit. Třeba správně zvoleným kořením a bylinkami! Nastartují metabolismus a antioxidanty v nich obsažené pomáhají tělu bojovat se spoustou škodlivin, jimiž ho (nejen přes zimu) zatěžujeme.
Takže jakým přírodním ochucovadlům dát určitě šanci?
1. Pálivá paprika/chilli
Nejenže dokáže nastartovat a podpořit zažívání, ale pomáhá našemu tělu absorbovat živiny z potravy.
2. Koriandr
Především ten čerstvý se na našich talířích teprve zabydluje, ale rozhodně stojí za to dát mu šanci. Kromě specifické chuti a podpory metabolismu vám totiž poskytne i účinnou zbraň při detoxikaci nebezpečné rtuti v těle.
3. Kurkuma
Tohle jasně žluté koření je v kuchyni poměrně podceňované, snad pro svou nevýraznou chuť. Ale určitě byste ho měli začít používat! Antioxidanty v něm obsažené totiž působí protizánětlivě, dokonce se spekuluje i o tom, že by mohly být nápomocné v boji proti některým rakovinovým onemocněním.
4. Zázvor
Rovněž zázvor působí protizánětlivě, umí nastartovat metabolismus, detoxikuje organismus, a dokonce údajně snižuje toxicitu alkoholu (velmi užitečná informace s blížícími se svátky).
5. Rozmarýn
Působí detoxikačně především na játra, jež jsou pro zdravé fungování organismu naprosto nezbytná. Kromě toho prospívá i žaludku a zažívání obecně. Ve studii u myší mu byla prokázána ochrana jater před karcinogeny.
6. Skořice
Patří snad k nejtradičnějším podzimním a zimním ingrediencím, takže jistě oceníte, že je prokázáno, že obashuje důležité antioxidanty, působí protizánětlivě, detoxikačně, a ještě umí bojovat proti některým nebezpečným bakteriím.
7. Česnek
Ne nadarmo se mu říká „přírodní antibiotikum“. Teď na podzim a v zimě, kdy na nás útočí všemožní mikrobi, jeho schopnosti oceníte dvojnásob.
Sledujte nás na sociálních sítích: