Prostreno.cz

Sladké vs. tučné: Co je větší zabiják?!

V souvislosti se zdravím srdce a cév se hovoří v poslední době hlavně o omezování konzumace nasycených živočišných tuků. Jenže američtí, britští a švédští kardiologové tvrdí, že se tím podceňuje mnohem větší zabiják oběhové soustavy, který je navíc obsažen v téměř každé potravině – a tím jsou jednoduché sacharidy a především bílý cukr. Nízkotučná dieta, která obsahuje velké množství cukru a dalších sacharidů, riziko onemocnění chorobami srdce a cév nesníží. Navíc zvyšuje hladinu nebezpečného cholesterolu.

Potřebujeme velkou veřejnou kampaň proti cukru, stejně silnou jako tu, která v sedmdesátých a osmdesátých letech démonizovala nasycené tuky. A v ní musíme lidem oznámit, že jsme se v této kampani mýlili,“ tvrdí kardiolog James DiNicolantonio z New Yorku.

Nemáme žádné důkazy o tom, že nízkotučná dieta má nějaký pozitivní účinek na zdraví. Ve skutečnosti vědecké studie naznačují, že omezení příjmu tuků nemá žádný vliv (pozitivní ani negativní). Veřejná obava, že nasycené tuky zvyšují hladinu cholesterolu, je nepodložená,“ varuje doktor DiNicolantonio ve svém článku pro odborný magazín Open Heart.

Na omezení hladiny cholesterolu má vliv především dostatek pohybu. Lidé, kteří pravidelně cvičí a sportují, mají hladinu nejnižší. Srdci a cévám také daleko víc škodí vysoký příjem jednoduchých cukrů než nasycené tuky.

Máme důkazy, že snížení příjmu sacharidů, ve srovnání s nízkotučnou dietou, skutečně sníží hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi,“ tvrdí DiNicolantonio s tím, že lidé by se měli striktně vyhýbat také konzervovaným potravinám a uzeninám.

O tom, že srdci, cévám a organismu daleko víc škodí vysoký příjem cukrů než vysoký příjem nasycených tuků, přinesli důkazy také vědci ze Švédska. Podle nich už dávno neplatí, že by měl člověk vyřadit tuky. Když to totiž učiní bez rozmyslu a nahradí energii z tuků energií ze sacharidů (ve stejném hmotnostním množství sacharidů je méně energie než ve stejném hmotnostním množství tuků), ublíží si a také hubnutí zpomalí. Navíc se při vysokém příjmu sacharidů zvýší hladina nezdravého cholesterolu (LDL) a sníží hladina toho prospěšného známého pod zkratkou HDL.






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba