Ze všech stran slyšíme, že bychom do svého jídelníčku měli zařadit luštěniny. Víte ale, jak našemu organismu prospívají?
Dříve byly luštěniny na domácím jídelníčku stálicemi, v posledních desetiletích je vytlačily jiné potraviny, většinou bohužel ne tak zdravé. A to je rozhodně škoda. Fazole, hrách, čočka a další zástupci této skupiny totiž prospívají našemu organismu hned na několika úrovních (nehledě na to, že dokážou opravdu zasytit a nejsou nikterak drahé).
Čím nám luštěniny vlastně prospívají?
1. Pomáhají v prevenci kardiovaskulárních nemocí
Hned několik studií ukázalo, že lidé, kteří do svého jídelníčku zařazují pravidelně luštěniny (a platí to především o fazolích), mají nižší riziko vzniku chorob srdce a cév.
2. Snižují riziko onkologických onemocnění
Luštěniny obsahují izoflavony a fytosteroly, jež hrají důležitou roli v prevenci některých typů rakoviny. Kromě toho jsou velmi bohaté na vlákninu, jež je důležitá především v prevenci karcinomu tlustého střeva.
3. Snižují hladinu cholesterolu
Další výhoda vlákniny a fytosterolů, jež luštěniny obsahují, spočívá v tom, že dokáží snížit hladinu „škodlivého“ cholesterolu. Studie odhalily, že stačí 10 gramů této vlákniny denně (odpovídá přibližně 1 až 1,5 šálku fazolí), aby se LDL cholesterol snížil o 10 procent.
4. Pomáhají zhubnout
Díky vysokému obsahu vlákniny jsou pak luštěniny i skvělou potravinou pro ty, kdo chtějí shodit nějaký ten kilogram. Dokážou totiž velmi rychle zasytit, navíc pocit sytosti vydrží poměrně dlouho a nehrozí, že vás hodinku po jídle přepadne nepřekonatelná touha něco spořádat.
5. Mají příznivý vliv na diabetes
Pokud trpíte cukrovkou, nemusíte se luštěninám vyhýbat, právě naopak! Díky kombinaci komplexních sacharidů a kvalitních bílkovin pomáhají regulovat hladinu glukózy v krvi.
Sledujte nás na sociálních sítích: