Pravidelná hygiena, používání antiperspirantů a parfému, jen tak se můžeme chránit proti nepříjemnému pachu našeho těla. Jenže o tom, zda lidé budou v naší přítomnosti krčit nos a dýchat raději ústy, rozhoduje i to, co jíme.
Které potraviny mění pach našeho potu (k horšímu), takže je lepší se jim v určitých situacích vyhnout?
1. Alkohol
Větší množství alkoholu zapříčiní změnu pachu moči i potu. A rozhodně ne k lepšímu. Charakteristický pach člověka, který se vrací z večírku, známe jistě každý…
2. Chřest
Chřest je pověstný tím, že po jeho konzumaci změní pach především moč. Může za to merkaptan, tedy látka, již výhonky obsahují. Jejím trávením vzniká charakteristický zápach.
3. Káva
Ano, je to tak. I milovníci káva voní jinak než lidé, kteří se tomuto nápoji vyhýbají.
4. Kari, fenykl a kmín
Všechna tři koření jsou velmi aromatická – a toto aroma (bohužel už v ne tak lákavé podobě) může přetrvávat v našich pórech i několik dní po konzumaci jídel s těmito pochutinami. Mimochodem, studie Kalifornské univerzity dokonce tvrdí, že pokud si kořeněná jídla dopřává těhotná žena, může jimi ovlivnit přirozenou vůni svého dítěte…
5. Červené maso
Milovníci masových pokrmů v porovnání s vegetariány mají silnější tělesný pach. Podle vědců bude nejspíš na vině pomalejší trávení masa (v porovnání se zeleninou a spol.), které tak zůstává v našem organismu déle a má spíš možnost náš odér ovlivnit.
6. Málo zelené zeleniny
Chlorofyl působí v našem organismu příznivě i z hlediska tělesného pachu – jako takový přirozený deodorant. Potraviny s jeho vysokou hladinou (salát, špenát, polníček apod.) tak pomáhají, abychom hezky voněli.
Sledujte nás na sociálních sítích: