Prostreno.cz

Zapečené palačinky naslano je vydatné a zdravé jídlo pro celou rodinu

Zapečené palačinky naslano jsou skvělou volbou pro vydatný oběd, nebo večeři. Tato univerzální pochoutka nabízí nespočet možností, jak si ji přizpůsobit podle chuti, a je ideální volbou pro celou rodinu. V tomto článku se podíváme na různé možnosti plnění a několik praktických tipů, jak správně palačinky zapékat.

Výběr těsta: Základ pro úspěšné zapečení

Základem každé palačinky je těsto, které můžete připravit tradičně z pšeničné mouky, nebo pro zdravější variantu použít špaldovou mouku, která je bohatá na vlákninu a vitaminy. Další zdravou alternativou je ovesná mouka, která dodá palačinkám jemnou chuť a více živin.

Základní recept na slané palačinkové těsto:

  • 150 g špaldové mouky
  • 2 vejce
  • 300 ml mléka (lze nahradit rostlinným mlékem)
  • Špetka soli
  • Lžíce olivového oleje

Smíchejte všechny ingredience do hladkého těsta a smažte na nepřilnavé pánvi do zlatova.

Možnosti náplní: Co všechno lze zapékat

Palačinky můžete plnit různými ingrediencemi, které z nich udělají chutné a výživné jídlo. Zde je několik inspirací na slané náplně:

  • Špenát a sýr feta: Špenát je plný vitaminů a minerálů, zejména železa, zatímco sýr feta dodá jemně slanou chuť. Kombinace těchto dvou ingrediencí je ideální pro lehčí, ale vydatné jídlo.

  • Kuřecí maso s brokolicí: Na kousky nakrájené kuřecí maso, smíchané s uvařenou brokolicí, je skvělým zdrojem bílkovin a vitaminů. Přidejte trochu strouhaného sýra a máte lahodnou náplň, která zasytí celou rodinu.

  • Žampiony s cibulí: Smažené žampiony s cibulkou tvoří klasickou kombinaci, která palačinkám dodá skvělou chuť. Můžete přidat i smetanu nebo tavený sýr, aby byla náplň krémovější.

  • Šunka a sýr: Pro milovníky klasiky je kombinace šunky a sýra skvělou volbou. Zkuste zapékat například s mozzarellou nebo eidamem, aby palačinky byly krásně roztékavé.

Jak správně zapékat palačinky

Zapékané palačinky se snadno připravují, pokud dodržíte několik základních kroků:

  • Příprava náplně: Než začnete palačinky plnit a zapékat, ujistěte se, že všechny náplně jsou již předem tepelně upravené, pokud je to potřeba. Například kuřecí maso, špenát nebo žampiony by měly být předem orestované nebo uvařené.

  • Plnění a skládání: Palačinky naplňte dle libosti a zaviňte je do závitku nebo přeložte na čtvrtiny. Pro lepší zapečení můžete palačinky umístit do pekáčku vedle sebe.

  • Zapékaní: Před zapékáním palačinky lehce pokapejte smetanou nebo bešamelem, aby zůstaly šťavnaté. Pokud chcete pokrm ještě více obohatit, posypte je sýrem, který se během pečení krásně rozteče. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 15–20 minut, dokud palačinky nezískají zlatavou barvu.

Tipy na dochucení

Zapékané palačinky můžete dochutit bylinkami jako je tymián, oregano nebo bazalka. Zelené bylinky dodají palačinkám svěží chuť a vůni. Dále můžete přidat česnek nebo chilli, pokud máte rádi ostřejší chuť.

Zapečené palačinky naslano jsou skvělou volbou pro všechny, kteří chtějí zkombinovat zdravé ingredience do jednoho pokrmu. Můžete experimentovat s různými druhy náplní, a připravit si tak pokaždé jinou variantu. Navíc jsou zapečené palačinky výborným způsobem, jak do jídelníčku zařadit více zeleniny a bílkovin.

Vyzkoušejte tento univerzální pokrm a užijte si zdravé a chutné jídlo s celou rodinou!

Zdroj: názor autora


Související




Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Valentýnska snídaně

20min
(22 hlasů)

Špenátová omeleta

30min
(36 hlasů)

Tousty k snídani

40min
(41 hlasů)

Omeleta s brokolicí

30min
(26 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba