Prostreno.cz

Galette je výživný francouzský pokrm s celozrnným základem

Galette je tradiční francouzský pokrm, který je známý svou jednoduchostí, výživností a skvělou chutí. Tento kulinářský zázrak pochází z oblasti Bretaně, regionu v severozápadní Francii. Galette, jak se často říká, je rustikální verze palačinky, kterou lze připravit jak naslano, tak nasladko. Hlavní výhodou tohoto pokrmu je jeho základ z celozrnné mouky, díky kterému je nejen chutný, ale i zdravý.

Původ galette

Galette má dlouhou historii, sahající až do středověku, kdy se stala populárním jídlem ve francouzské Bretani. Tento pokrm byl v minulosti oblíbený především mezi rolníky, kteří jej připravovali z dostupných surovin – celozrnné mouky, vody a soli. Díky jednoduché přípravě a dostupnosti ingrediencí se galette rychle rozšířila po celé Francii a stala se oblíbeným jídlem i mezi vyššími vrstvami.

Tradiční galette se připravuje z pohankové mouky, která je přirozeně bezlepková, což činí tento pokrm oblíbeným i mezi lidmi s intolerancí na lepek. Původní receptura zahrnovala jednoduché ploché těsto, které se plnilo různými přísadami, jako jsou sýry, vejce, šunka, zelenina nebo sladké náplně, jako je ovoce a med.

Originální receptura galette

Základem tradiční galette je pohanková mouka. Tento druh mouky dodává pokrmu specifickou, jemně oříškovou chuť a zajišťuje jeho charakteristickou texturu. Těsto je tenké, mírně křupavé a ideálně se plní různými ingrediencemi. Příprava galette je jednoduchá a rychlá, což z ní činí ideální jídlo pro jakoukoliv příležitost – od lehkého oběda až po slavnostní večeři.

Základní recept na galette:

  • 150 g pohankové mouky
  • 300 ml vody
  • Špetka soli
  • Lžička oleje

Postup:

  1. Smíchejte pohankovou mouku se solí a postupně přidávejte vodu, dokud nevznikne hladké těsto.
  2. Přidejte lžičku oleje, aby těsto nebylo příliš suché.
  3. Těsto nechte alespoň 30 minut odpočinout.
  4. Na rozpálené pánvi smažte tenké palačinky dozlatova z obou stran.
  5. Hotové palačinky můžete plnit podle chuti.

Vhodné mouky na přípravu galette

Přestože se tradiční galette připravuje z pohankové mouky, existuje několik dalších alternativ, které lze použít. Celozrnné mouky jsou ideální volbou, pokud chcete zachovat výživovou hodnotu tohoto pokrmu. Zde jsou některé vhodné varianty:

  • Celozrnná špaldová mouka: Tato mouka má jemně oříškovou chuť a je bohatá na vlákninu, vitaminy a minerály. Špaldová galette je výživnější a má plnější chuť než klasická pšeničná.
  • Ovesná mouka: Ovesná mouka je skvělou volbou pro ty, kteří hledají lehčí a jemnější variantu. Má nízký glykemický index a dodává těstu lehkost.
  • Ječná mouka: Ječná mouka má mírně sladkou chuť a je bohatá na vitaminy B. Je vhodná pro sladké i slané varianty galette.

Jaké náplně jsou vhodné pro galette

Galette lze naplnit téměř čímkoli – od jednoduché kombinace šunky a sýra, přes smažená vejce, až po pečenou zeleninu nebo sladké ovocné náplně. Pro slané varianty se často používají sýry jako Gruyère nebo Camembert, dále špenát, uzeniny, houby nebo vejce.

Galette je tradiční francouzský pokrm, který se díky celozrnným moukám může stát zdravou a chutnou součástí vašeho jídelníčku. Ať už se rozhodnete pro slanou nebo sladkou variantu, galette vám nabízí široké možnosti kombinací, které vás budou bavit a dodají vašemu tělu potřebné živiny.

Zdroj: názor autora


Související




Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba