Poklady přírody jsou při vaření dobrými pomocníky. Nejenže zvýrazní chuť pokrmů, ale umí vyléčit i různé neduhy! Stále tápete, k jakým jídlům ladí konkrétní rostliny? Nahlédněte s námi do kuchařek našich babiček!
Byliny se u nás stávají zcela dostupným zbožím. Dají se koupit za pár korun a výběr je opravdu rozmanitý. Proč tedy nevyužít jejich sílu se vším všudy? Vždyť stačí málo a večeře je rázem lahodnější! Víte, jak je správně používat?
Anýz
Jak s ním naložit? Přijde vám k duhu při nakládání červeného zelí a řepy. Hodí se do jablečného a hruškového kompotu, výborný je do koláčů, ale přidává se i k rybám a žampionům.
Účinky: Podporuje trávení, zabraňuje nadýmání, léčí kašel.
Badyán
Mnozí mu neřeknou jinak než hvězdičkový anýz. Ale pozor, není to totéž. V české kuchyni se používá do omáček, perníků, sladkých i asijských pokrmů a švestkových povidel.
Účinky: Zmírňuje zažívací potíže a podporuje uvolňování hlenu při vykašlávání.
Bazalka
Její charakteristické aroma je zkrátka nezaměnitelné. Skvěle dochutí masové polévky, karbanátky, saláty, ryby, těstoviny a pokrmy z rajčat.
Účinky: Povzbuzuje chuť k jídlu a má uklidňující schopnosti. Poradí si s onemocněním sliznic.
Fenykl
Hlízy fenyklu podtrhnou zeleninové saláty a syrovou stravu. Sušenými semeny můžete okořenit některá pečiva, majonézové nebo kyselé zálivky, sýry, pudinky i kompoty.
Účinky: Tlumí bolesti břicha a nadýmání.
Estragon (pelyněk)
Díky své výrazné, pikantní příchuti dokonale vyladí dušená masa, nakládanou zeleninu, marinády i vaječné omelety.
Účinky: Zmírňuje křeče v trávicím ústrojí, působí proti kornatění tepen.
Koriandr
Tato kořeněná bylina podobná anýzu je důležitou přísadou asijské kuchyně. Ale přidává se i do luštěnin a zavařenin, medového pečiva a k masu.
Účinky: Zatočí s pocitem plnosti v žaludku i nadýmáním.
Libeček
Typicky polévkové koření, které nikdy nezklame. Čočková, bramborová nebo vývar? Tam zkrátka pasuje! Ovšem rozumí si i s mletým masem, sekanou a pomazánkami.
Účinky: Povzbuzuje sekreci trávicích šťáv, zažene únavu, vzpruží nervovou soustavu.
Tymián
Intenzivně vonící poklad tvoří základ středozemní kuchyně. Italové a Francouzi na něj nedají dopustit! Patří do jehněčí pečeně, stejně jako do nákypu a k zelenině.
Účinky: Podporuje štěpení tuků, léčí bronchitidu.
Kurkuma
Prášek je nezbytnou součástí kari koření. Výborně se hodí do rýže a rizota.
Účinky: Používá se při ledvinových onemocněních, zlepšuje chuť k jídlu.
Oregano (dobromysl)
Harmonizuje italské pokrmy, jako jsou pizzy a těstovinové speciality.
Účinky: Mírní potíže při onemocnění horních a dolních cest dýchacích.
Sledujte nás na sociálních sítích: