Červená řepa? Mnozí z vás si představí kyselá kolečka a kostičky ve sklenici – a s díky odmítnou. Dáte-li ale červené řepě ještě jednu šanci, budete překvapeni, jak báječně aromaticky může chutnat! A navíc se hodí do mnoha jídel, včetně zákusků.
Ať už je uvařená v polévce, pečená v troubě s česnekem a bramborami nebo syrová na plátky v salátu – její sladce kořenová chuť se hodí do mnoha pokrmů. K těm klasickým pokrmům patří polský boršč a německý labskaus, ale i v čokoládových brownies je výborná.
Červená řepa – zářivá a zdravá
Červená řepa jídlo oživí nejenom svoji barvou, postará se také o jeho vyváženou výživovou hodnotu. Barvivo betanin chrání buňky a cévy, a používá se jako přírodní barvivo.
Se svými 41 kaloriemi na 100 gramů se také báječně hodí do nízkosacharidové diety. Kromě toho obsahuje hodně vitaminu B, kyselinu listovou, draslík a železo. Čerstvě vymačkaná šťáva pomáhá při snižování vysokého krevního tlaku.
Skladujte tento vzácný kořen vždy na tmavém, suchém a chladném místě. V opačném případě se totiž mohou neškodné dusičnany, které se v řepě vyskytují, změnit ve zdraví škodlivé dusitany.
Aby řepa nevykrvácela
Pokud nechcete z řepy ztratit ani kapku její červené šťávy, vařte ji neoloupanou ani jinak očištěnou v horké vodě asi 40 až 60 minut. Potom vložte do studené vody, tak se vám bude loupat nejlépe. A ruce si nakonec umyjte citronovou šťávou, ta vám pomůže zbavit se případného červeného zabarvení.
A jestli jsme vás ještě nepřesvědčili, přikládáme několik receptů pro vyzkoušení.
Polévka z červené řepy a fenyklu
Na 4 porce potřebujete:
- 2 šalotky
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička fenyklu
- 2 lžíce oleje
- 600 g červené řepy
- 1 litry vývaru
- 6 plátků celozrnného chleba
- 180 g sýru z kyselého mléka
- pepř
- sůl
- 60 g zakysané smetany
Šalotku a česnek oloupejte a nakrájejte na jemno, dejte na pánev s rozpáleným olejem a přidejte fenyklová semínka. Nechte asi 5 minut zesklovatět. K tomu přidejte červenou řepu a vývar a přikryté nechte vařit.
Rozpalte troubu na 240 stupňů a plátky chleba položte na plech. Chléb obložte sýrem a grilujte zhruba 2 minuty.
Polévku rozmixujte najemno a dochuťte pepřem, solí a citronovou šťávou.
Podávejte ozdobené lžící zakysané smetany.
Tvarohový koláč s červenou řepou
Potřebujeme:
-
120 g másla
- ½ lžičky soli
- 180 g špaldové mouky
- 6 vajec
- 750 g smetanového tvarohu
- 250 g kokosového mléka
- 250 g cukru
- 250 g červené řepy (předvařené ve vakuovém obalu)
- 1 pomeranč
- tuk na vymazání
- 250 g smetany ke šlehání
375 ml vody, máslo a sůl zahřejeme v kastrůlku, Sejmeme z plotny, přidáme mouku a pečlivě zamícháme, dokud nebude těsto hladké. Kastrůlek vrátíme na plotnu a na malém ohni mícháme, dokud nevznikne těsto, které se nelepí ke dnu kastrůlku. Sejměte z plotny, nechte lehce vychladnout a vmíchejte postupně 2 vejce. Vzniklé těsto dejte do mísy a nechte vychladnout.
Tvaroh, kokosové mléko, 200 g cukru a zbytek vajec vyšlehejte šlehačem do krému. Tvarohovou směs postupně smíchejte do vychladlého těsta.
Troubu rozpalte na 180 stupňů.
Červenou řepu nechte odkapat a nakrájejte na malé kousky. Pomeranč řádně omyjte v horké vodě a nastrouhejte 1 lžičku pomerančové kůry. Červenou řepu, pomerančovou kůru a zbytek cukru rozmixujte dohladka a vmíchejte do 1/3 těsta. Obě těsta nalijte do vymazané koláčové formy a vytvořte vidličkou mramorový vzor.
Koláč dejte do trouby a pečte asi 1 hodinu. Ve vypnutí troubě pak nechte ještě půl hodiny odpočívat.
Podávejte vychlazené s ozdobou z ušlehané smetany.
Červená řepa gratinovaná s gorgonzolou
Na 4 porce potřebujete:
- 400 g červené řepy (předvařené)
- pepř
- sůl
- 75 g gorgonzoly
- 20 g vlašských ořechů
- 4 lžičky pomerančové marmelády
Rozpalte troubu na grilování. Červenou řepu nakrájejte na tenké plátky a rozdělte na 4 porce. Plátky naskládejte do gratinovacích mističek. Průběžně vrstvy osolte a opepřete. Gorgonzolu rozlámejte na větší kousky a posypte s nimi řepu. Mističky postavte do trouby a nechte krátce ogrilovat, než se rozpustí sýr. Mezitím si na hrubo nalámejte vlašské ořechy a před podáváním je lehce nasypte do mističek. Na každou porci přidejte ještě lžičku marmelády a podávejte.
Sledujte nás na sociálních sítích: