Tak praví jedno anglické přísloví a my vám kromě receptu na rychlý jablečný koláč, který potěší nejen v zimě, ale jako osvěžení určitě i v létě, přinášíme i spoustu zajímavostí, která jste o tomto super zdravém ovoci nevěděli.
Možná tušíte, že jablka jsou u nás nejrozšířenějším druhem ovoce. Co ale nevíte, je, že původně pocházejí z Asie. Tedy ty naše česká. Samozřejmě, že jablka najdete na celém světě, a mnoho z nich se k nám i dováží. Doporučujeme při koupi vždy zkontrolovat, odkud pocházejí. Jako i u jiného ovoce a zeleniny, dovážená jablka musejí „přežít“ dlouhou cestu, a tak jsou různě upravovány ne zrovna zdraví prospěšnými látkami. Jablka všechny jedy nasáknou do šlupky, a i když je můžeme oloupat, proč se ochuzovat o cenné živiny.
Jablka obsahují více než 30 minerálních látek a osm vitaminů, přičemž vitamin C v sobě ukrývají v nejvyšší koncentraci. Tím se z nich stává snadno dostupný a velmi účinný antioxidant, který posiluje imunitní systém, srdce a krevní oběh. Podle některých studií dokážou dokonce zabránit poškozování buněčných stěn a tím brzdí jejich stárnutí. Dalšími antioxidanty, které jablka našemu tělu dodávají, jsou polyfenoly, u nichž je vědecky dokázána pozitivní vlastnost v boji proti nádorovým onemocněním.
Rychlý jablečný koláč
Potřebujete:
-
150 g másla (změklého, lehce tekutého)
- 150 g cukru
- 150 g hladké mouky
- 1 kg jablek
- ½ lžičky prášku do pečiva
- 2 vanilkový cukr
- špetka soli
- 4 vejce
- moučkový cukr
Smíchejte vejce s cukrem, vanilkovým cukrem a špetkou soli a vyšlehejte do pěny. K tomu po částech přidejte vychladlé změklé máslo a a prosátou mouku s práškem do pečiva. Šlehejte asi minutu.
Oloupejte jablka, zbavte jádřinců a rozdělte na čtvrtky. Čtvrtky nakrájejte na tenké plátky a vmíchejte do těsta.
Těsto nalijte do formy vyložené plátky jablek a pečte při 150–180 stupních. Ještě teplé vyklopte obráceně na talíř a po vychladnutí pocukrujte.
Sledujte nás na sociálních sítích: