Prostreno.cz

Jablková žemlovka z mazance

Zbyl vám doma mazanec, vánočka nebo rohlíky? Z toho všeho můžete udělat chutný sladký oběd nebo večeři - šťavnatou žemlovku s jablky.

40min

20min příprava

20min vaření

749 kJ / 179 kcal

energetická hodnota na 100g

Snadné

náročnost



Postup přípravy

  1. Mazanec nakrájejte na plátky asi 1,5cm silné. Do misky dejte 3/4 mléka, zamíchejte do něj vaječný bílek. Žloutek přidejte k tvarohu a dvěma lžícím cukru. Přilejte trochu mléka a promíchejte. Tvarohová hmota musí být lehce tekutá. Pro lepší chuť do ní přidejte jeden vanilkový cukr.
  2. Jablka oloupejte a nahrubo nastrouhejte, promíchejte se skořicí.
  3. Do plechu dejte na dno trochu másla a rozetřete. Plátky mazance namáčejte v mléce s bílkem a vrstvěte na plech střídavě s jablky, jablka vždy potřete tvarohem. Nakonec posypte vanilkovým cukrem, nasekanými mandlemi a nahoru dejte pár hoblinek másla.
  4. Pečte ve vyhřáté troubě na 180°C asi 20 minut.
  5. Hotová žemlovka se může polít rozpuštěným máslem a případně docukrovat, ale pozor mazanec je sám o sobě sladký.

TIP:

Mazanec můžete nahradit vánočkou nebo klasicky rohlíky.


Složení nutričních hodnot

  • Bílkoviny:

    90,15 g
  • Sacharidy:

    770,89 g
    • Cukry:

      672,95 g
  • Tuky:

    108,00 g
  • Vláknina:

    38,30 g

Aktivita pro spálení:

1103 kcal
137

minut jízdy na kole

105

minut běhu

329

minut uklízení





Podobné recepty

Moravské vdolky

(42 hlasů)
2h a 5min
1330 kJ

Kynuté knedlíky s ovocem a tvarohem

(26 hlasů)
1h a 25min
909 kJ

Tvarohové ovocné knedlíky

(31 hlasů)
30min
1135 kJ
Více receptů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů
Zavřít

Ohodnoťte recept:
Jablková žemlovka z mazance

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba