Prostreno.cz

Tradiční vánočka

Tradiční česká vánočka je sladké pečivo, které se peče zejména během vánočních svátků. Její jemná a nadýchaná struktura spolu s rozinkami a mandlemi vytváří nezapomenutelnou chuť, která je symbolem Vánoc v mnoha českých domácnostech.

2h a 30min

2h a 0min příprava

30min vaření

1224 kJ / 292 kcal

energetická hodnota na 100g

Středně složité

náročnost



Postup přípravy

  1. V míse smíchejte droždí s trochou vlažného mléka a lžičkou cukru. Nechte vzejít kvásek
  2. V jiné míse smíchejte mouku zbytek cukru, sůl, vanilkový cukr a citronovou kůru
  3. Přidejte vzešlý kvásek, zbylé mléko, rozpuštěné máslo a vejce. Vypracujte hladké těsto
  4. Těsto nechte kynout na teplém místě asi 1 hodinu
  5. Po vykynutí přidejte rozinky a mandle a těsto rozdělte na 9 pramenů
  6. Upleťte vánočku a přeneste ji na plech vyložený pečicím papírem
  7. Nechte vánočku ještě 20 minut kynout poté ji potřete žloutkem
  8. Pečte v předehřáté troubě na 180 C asi 30 minut

TIP:

Pro ještě bohatší chuť můžete do těsta přidat trochu rumu nebo vanilkového extraktu.


Složení nutričních hodnot

  • Bílkoviny:

    147,08 g
  • Sacharidy:

    859,16 g
    • Cukry:

      425,90 g
  • Tuky:

    184,70 g
  • Vláknina:

    40,90 g

Aktivita pro spálení:

579 kcal
72

minut jízdy na kole

55

minut běhu

172

minut uklízení






Celkem 0 komentářů

Avatar

Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Zavřít

Ohodnoťte recept:
Tradiční vánočka

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba