Prostreno.cz

Rizoto s hlívou ústřičnou

Hlíva je velmi zdravá houba.

09.08.2012 lanvin
55min

15min příprava

40min vaření

570 kJ / 136 kcal

energetická hodnota na 100g

Pro začátečníky

náročnost



Postup přípravy

  1. V hrnci rozehřejte máslo. Přidejte nakrájenou šalotku a restujte 5 minut. Vsypte rýži a za stálého míchání ji restujte asi 1 minutu, zalijte vínem a dál míchejte, dokud se víno nevstřebá do rýže.
  2. Pak přidávejte naběračkou vývar a stále míchejte až spotřebujete všechen vývar. Rýži uvařte "al dente" neboli "na skus". Nakonec přidejte sýr.
  3. Mezitím nakrájejte na proužky hlívu a poduste ji na oleji s máslem. Hotovou dochuťte solí, pepřem a vmíchejte ji do rizota.

TIP:

Hlíva ústřičná je v posledních letech skloňována ve všech pádech a nutno podotknout, že právem. Jedná se totiž o houbu velmi chutnou, v kuchyni všestranně použitelnou, především ale lidskému zdraví velmi prospěšnou. Pro své naprosto ojedinělé složení látek si vysloužila takové přezdívky, jako například zázračná houba, či elixír věčného mládí.


Složení nutričních hodnot

  • Bílkoviny:

    124,05 g
  • Sacharidy:

    333,46 g
    • Cukry:

      25,08 g
  • Tuky:

    113,87 g
  • Vláknina:

    70,00 g

Aktivita pro spálení:

1374 kcal
171

minut jízdy na kole

130

minut běhu

410

minut uklízení





Podobné recepty

Studené letní rizoto podle Itala

(24 hlasů)
30min
857 kJ

Rizoto s mušlemi a mořskými plody

(27 hlasů)
40min
584 kJ

Rizoto se sušenými houbami

(23 hlasů)
35min
757 kJ
Více receptů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Potraviny v receptu

rýže

356,19 kcal / 100g
B6,7 g
S80,4 g
T0,4 g

máslo

717 kcal / 100g
B0,8 g
S0,8 g
T81 g

olivy

115 kcal / 100g
B1 g
S6 g
T11 g

rýžové víno

134 kcal / 100g
B0,2 g
S5 g
T0 g
Více informaci na befity
Zavřít

Ohodnoťte recept:
Rizoto s hlívou ústřičnou

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba