Prostreno.cz

Cizrna na paprice

Cizrna je poměrně dobře stravitelná luštěnina chutnající po oříšcích. Obsahuje téměř všechny vitaminy a minerální látky, nejvíce pak železa, vápníku, hořčíku a draslíku.

05.04.2014 Mikeš
1h a 5min

15min příprava

50min vaření

776 kJ / 185 kcal

energetická hodnota na 100g

Pro začátečníky

náročnost



Postup přípravy

  1. Cizrnu propláchněte a namočte přes noc.
  2. Namáčecí vodu před vařením slijte, zbavíte se tím většiny látek, které nadýmají, a cizrnu zalijte zhruba litrem vody, přidejte majoránku a dejte vařit do papiňáku.
  3. Po uvedení do varu natlakujte a vařte cca 35 – 40 minut. Luštěniny vařené v tlaku mají krémovější chuť a jsou lépe stravitelné.
  4. Uvařenou cizrnu sceďte, ale zhruba půl litru vývaru z jejího vaření nechte na omáčku.
  5. Ve větším kastrolu na oleji orestujte cibuli, sladkou papriku a lžičku soli. Pozor, papriku neopékejte dlouho, aby nezhořkla, přilijte vývar s cca polovinou uvařené cizrny a tyčovým mixérem rozmixujte na hodně hustou kaši.
  6. Propasírujte ji přes síto, vraťte do hrnce, přidejte zbývající nerozmixovanou cizrnu, pórek a společně krátce povařte.
  7. Nakonec zalijte smetanou, dochuťte solí a citrónovou šťávou a krátce prohřejte.

Složení nutričních hodnot

  • Bílkoviny:

    51,70 g
  • Sacharidy:

    189,60 g
    • Cukry:

      48,70 g
  • Tuky:

    125,65 g
  • Vláknina:

    48,60 g

Aktivita pro spálení:

508 kcal
63

minut jízdy na kole

48

minut běhu

151

minut uklízení





Podobné recepty

Cizrna na špenátu

(11 hlasů)
45min
602 kJ

Fazolové chilli na pivu

(12 hlasů)
50min
559 kJ

Zelenina zapečená s fazolemi

(11 hlasů)
45min
532 kJ
Více receptů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Zavřít

Ohodnoťte recept:
Cizrna na paprice

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba