Prostreno.cz

Makový štrúdl

Maková náplň nerozlučně patří k české klasice.

15.03.2016 lentilka
3h a 30min

2h a 30min příprava

60min vaření

1396 kJ / 333 kcal

energetická hodnota na 100g

Pro začátečníky

náročnost



Postup přípravy

  1. Z mléka, droždí a špetky cukru připravte kvásek.
  2. Do mísy prosejte mouku a cukr, přidejte ostatní ingredience na těsto, vykynutý kvásek a vypracujte hladké těsto. Těsto nechte na teplém místě asi hodinu kynout.
  3. Mák nasypte do rendlíku, zalijte mlékem a za stálého míchání přiveďte k varu. Přidejte zbývající suroviny na náplň, důkladně promíchejte a nechte vychladnout.
  4. Vykynuté těsto ještě jednou propracujte a na pomoučeném vále vyválejte obdélník asi 30 cm x 40 cm.
  5. Potřete jej makovou náplní, po delší straně zarolujte a přitiskněte k sobě okraje.
  6. Závin položte švem dolů, na plech vyložený pečícím papírem. Přikryjte utěrkou a nechte ještě 30 minut kynout.
  7. Závin po celé délce na několika místech mělce nařízněte ostrým nožem (asi 1/2 cm hluboko).
  8. Pečte v troubě předehřáté na 175 °C přibližně 50 min.
  9. Ještě horký závin potřete rozehřátým máslem, smíchaným s moučkovým cukrem.

TIP:

Práci vám usnadní hotová náplň ve vakuovém balení, rozinky můžete předem namočit do rumu.


Složení nutričních hodnot

  • Bílkoviny:

    115,44 g
  • Sacharidy:

    689,91 g
    • Cukry:

      258,78 g
  • Tuky:

    254,76 g
  • Vláknina:

    48,33 g

Aktivita pro spálení:

550 kcal
68

minut jízdy na kole

52

minut běhu

164

minut uklízení





Podobné recepty

Mandlová bábovka

(21 hlasů)
1h a 15min
1184 kJ

Perník se zázvorem

(22 hlasů)
1h a 35min
1164 kJ

Bílková bábovka

(22 hlasů)
1h a 15min
732 kJ
Více receptů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Zavřít

Ohodnoťte recept:
Makový štrúdl

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba