Prostreno.cz

Paprikový „ajvar“

Ajvar je vynikající papriková čalamáda, která je původem ze srbské kuchyně. Použít se dá i na nakládání hermelínu, do omáček, na těstoviny, na pomazánky…

28.07.2016 Mikeš
5h a 0min

60min příprava

4h a 0min vaření

197 kJ / 47 kcal

energetická hodnota na 100g

Pro začátečníky

náročnost



Postup přípravy

  1. Lilky i se slupkou pečte asi 30 minut v troubě předehřáté na 200 °C.
  2. Po vychladnutí z nich vydlabejte dužinu.
  3. Celé papriky ogrilujte nebo dejte péct do trouby.
  4. Když je slupka tmavě hnědá s „puchýřky“, přendejte je do mísy a na čtvrt hodiny je překryjte fólií (nebo je dejte do sáčku a uzavřete).
  5. Pak z nich odstraňte slupky, stopky a jádřince a umelte je v mlýnku na maso, propasírujte lisem na brambory nebo je nakrájejte najemno. Pokud možno nemixujte.
  6. Vše přendejte do hrnce, osolte, přidejte chilli, zalijte olejem a pomalu vařte 2 hodiny. Udržujte těsně pod bodem varu a často míchejte.
  7. Až se směs spojí a vznikne kompaktní pasta, přendejte ajvar do čistých sklenic a zavařte je, 20 minut při 90 °C.
  8. Před otevřením nechte pár dní odpočívat; po otevření vydrží v lednici až měsíc.

Složení nutričních hodnot

  • Bílkoviny:

    38,05 g
  • Sacharidy:

    215,40 g
    • Cukry:

      159,25 g
  • Tuky:

    315,90 g
  • Vláknina:

    59,05 g

Aktivita pro spálení:

322 kcal
40

minut jízdy na kole

30

minut běhu

96

minut uklízení





Podobné recepty

Letní čalamáda

(11 hlasů)
3h a 30min
363 kJ

Rajčatový džem

(13 hlasů)
60min
477 kJ

Domácí kečup

(7 hlasů)
1h a 25min
522 kJ
Více receptů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Zavřít

Ohodnoťte recept:
Paprikový „ajvar“

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba