Svátek svatého Štěpána, který připadá na 26. prosince, je spojen s několika tradicemi, mezi které patří i sváteční menu. To obvykle tvoří pečená husa nebo kachna podávaná s domácími knedlíky a zelím. Pokud se chystáte tento pokrm připravit poprvé, nebojte se. Pro vás máme připravený jednoduchý recept.
Tradiční svátek svatého Štěpána je spojen nejen s hostinou, ale také s koledováním. Dříve bylo obvyklé, že v tento den se koledníci roznášeli se známou písní: „Koleda, koleda, Štěpáne, co to neseš ve džbáně? Nesu, nesu koledu, upad jsem s ní na ledu....“ Pro své zpěvy obdržely děti obvykle kousek vánočky nebo cukroví a někdy i malý peníz. V dnešní době sice koledníci nejsou tak častým jevem, avšak to vás nemusí brzdit v tom, abyste připravili sváteční hostinu pro svou rodinu. S křupavou pečenou kachničkou jistě ohromíte i nejvíce nespokojenou tchyni.
Pečená kachna či husa
Co budete potřebovat:
-
1 celou očištěnou kachnu nebo husu
- 1 vrchovatou lžičku soli
- 1 vrchovatou lžičku kmínu
Jak na to?
Teď jste se nejspíš zarazili, že potřebujete jen 3 suroviny, ale opravdu - s tímhle si bohatě vystačíte, nemusíte mít žádné obavy.
Kachnu důkladně omyjeme a očistíme, občas na ní najdeme ještě zbytek peří, všechny nečistoty ale musí pryč. Nechte ji dobře okapat, poté celou kachnu nasolte, 2/3 soli jsou na povrch a 1/3 vysypte břišní dutinu. Poté pečlivě celou kůži posypte kmínem. Takto připravenou kachnu vložte do pekáčku, který ji těsně obejme, a přikryjte padnoucím víkem.
Pekáček může rovnou do trouby. Rošt si umístěte do spodní třetiny a nastavte teplotu na 120 °C. Nyní už je to jen na troubě a vy si můžete ještě zalenošit. Bez jakýchkoli zásahů a nadzvedávání víka pečte kachnu přibližně 5-6 hodin. Poté ještě pekáček odkryjte a dopečte na 200 °C, aby se udělala křupavá kůrčička. Ihned podávejte s dušeným kysaným zelím a oblíbenými knedlíky.
Zelí jistě zvládne každá hospodyňka, ale pokud tápete ještě s knedlíkem, máme pro vás jednoduché „knedle“ do hrnečku. Přece nebudete kazit svou snahu koupeným knedlíkem!
Hrníčkové knedlíky z mikrovlnky
Co budete potřebovat (na 4 porce):
-
2 rohlíky
- 1 hrnek (250 ml) polohrubé mouky
- 1 hrnek mléka
- 2 vajíčka
- špetku soli
- ½ balíčku prášku do pečiva
- 4 lžíce rostlinného oleje
Jak na to?
Rohlíky si nakrájejte na kostičky velké asi 1 cm. V míse si smíchejte rohlíky, prosátou mouku, kypřicí prášek a sůl, vše promíchejte. Poté přidejte vajíčka a mléko a vařečkou vše smíchejte v hladké řidší těsto.
Vezměte 4 hrnky o objemu 250 ml, vhodné do mikrovlnky. Do každého nalijte jednu lžičku oleje a mašlovačkou ho rozetřete po celém hrnku, ode dna až ke krajům.
Těsto si rozdělte do hrníčků na 4 stejné díly. V hrnečku by mělo zbýt místo přibližně o velikosti 1/3 hrnku, aby mělo těsto kam vykynout. Všechny hrnky naskládejte do mikrovlnné trouby, nastavte výkon na 650–700 W a „vlňte“ 6 minut. Poté do jednoho hrnku zapíchněte špejli a zjistěte, jestli není těsto lepivé. Pokud ano, tak knedlíkům dopřejte ještě minutku či dvě. Hotové horké knedlíky, odlepte od okrajů nožem a vyklepněte, nakrájejte na plátky - a můžou rovnou na talíř ke kachničce.
A jaké jsou vaše oblíbené knedlíky?
Zdroje: názor autora - celý článek
Sledujte nás na sociálních sítích: