Rozhlédněte se někdy kolem sebe v restauraci – kolik lidí vypadá, jako by právě vylezlo z jeskyně a nikdy neslyšelo o dobrém chování u jídla? Možná budete překvapení, že jich je víc, než by člověk čekal...
Proto není nikdy na škodu zopakovat si úplně základní pravidla stolování (věci jako neolizovat nůž nebo nemlaskat jsou samozřejmostí, a proto je a jim podobné zásady vynecháme)!
1. Horké jídlo nikdy nefoukáme. Necháme jej postupně vystydnout.
2. Nikdy nemluvíme s plnou pusou, a to ani když na nás právě směřuje nějaká přímá otázka – každý u stolu musí pochopit, že musíte nejprve polknout.
3. Látkový ubrousek je od toho, aby ochránil naše oblečení, a proto patří na klín. Na závěr jídla si jím můžeme lehce otřít koutky úst.
4. Příbor není ukazovátko, nikdy si s ním nehrajeme, nešermujeme jím.
5. Pečivo nikdy neukusujeme přímo – vždy kousek o velikosti sousta ulomíme, namažeme máslem (pokud je) a teprve poté vložíme do úst. Výjimkou jsou toasty k snídani.
6. Nikdy svého hostitele neurážejte tím, že pokrm osolíte, aniž byste jej předem ochutnali.
7. Pokud dojíte, složte příbor na talíř, aby směřoval od středu k pravé dolní straně.
8. Po jídle talíř (se správně složeným příborem) od sebe neodsunujte, ale nechejte jej na místě a vyčkejte, až jej obsluha odnese.
Sledujte nás na sociálních sítích: