O významu konzumace čerstvé zeleniny a ovoce se hovoří neustále. To však neznamená, že lidé skutečně začnou více těchto čerstvých produktů přírody do svého jídelníčku zařazovat. Nicméně ti, kteří tak učiní, zaznamenají výrazné zlepšení psychického zdraví. A to už za čtrnáct dní po změně jídelníčku.
A čím kvalitnější tyto výpěstky jsou, tím lépe. Psychologové z University of Otago rozdělili skupinu mladých dospělých ve věku osmnáct až pětadvacet let na tři skupiny. Před, během a po skončení experimentu u všech jedinců provedli zhodnocení psychického zdraví a pohody pomocí testů. Každá skupina během čtrnácti dnů dostala různé instrukce.
První se měla stravovat jako obvykle. Druhá byla informována každý den o výhodách konzumace ovoce a zeleniny s možností využít výhodné akce na nákup těchto produktů. Třetí skupina denně dostávala bio ovoce a zeleninu.
Jen třetí skupina během čtrnácti dní zaznamenala výrazné zlepšení psychického zdraví a pohody v souvislosti se zvýšeným příjmem syrového ovoce a zeleniny. Ostatní dvě skupiny totiž tyto produkty nekonzumovaly v takové míře jako skupina číslo tři.
„Vzkazem této studie je, že bychom měli lidem přímo dávat více ovoce a zeleniny k jídlu, nejen je k tomu vybízet informačně. Lidé v domovech, děti v denní péči, pacienti v nemocnicích i dospělí v zaměstnáních by měli dostávat denně čerstvé ovoce a zeleninu,“ tvrdí doktorka Tamlin Connerová z University of Otago.
Syrová, nebo vařená?
Mezi lidmi panuje obecná představa, že abychom ze zeleniny získali co nejvíce prospěšných živin, je třeba ji jíst syrovou. Ale neplatí to u všech druhů. Do které skupiny patří vaše oblíbená zelenina?
Rajčata jsou nejlepší vařená, antioxidant lykopen, pro kterou jsou tak ceněna, se vařením uvolní a je stravitelnější. Brokolice je nejlepší pouze spařená, čím syrovější, tím lépe. Ze syrové brokolice se dostane do těla více sulforafanu, který působí jako protirakovinná látka.
U
mrkve je lepší ji opět povařit a konzumovat s tukem. Betakaroten – barvivo – se uvolní do trávicího traktu lépe než ze syrové mrkve. Rozpouští se v tucích, nikoli ve vodě, proto je potřeba mrkev vařit a konzumovat s tukem.
Špenát je zase lepší syrový jako salát, dodává tělu vitaminy A a C, minerály a také kyselinu listovou, která omlazuje a posiluje imunitu, mozek a srdce. Růžičková kapusta se syrová moc jíst nedá, proto je dobré ji lehce a krátce spařit, ale opět nerozvařit. Čím syrovější, tím lépe.
Červenou papriku je nejlepší vychutnat si v salátu, je bohatým zdrojem vitaminu C, který se vařením ničí. Zelí je dobré uvařit, přijde sice o vitamin C, ale povařené je stravitelnější a dodá tělu jiné látky, které se teplem neničí. Vedle toho kapusta je ideální mladá a syrová jako salát, pak dodá tělu vitamin C a vitamin A (rozpustný v tuku), dále kyselinu listovou a vápník.
Sledujte nás na sociálních sítích: