Prostreno.cz

Dopřejte si oblíbené bezlepkové palačinky bez obav z trávicích potíží

Kdo by nemiloval sladké dobroty? Mnozí z nás si však dezerty odpírají kvůli obavám z nepříjemných trávicích potíží, nadýmání nebo těžkosti po jídle. Naštěstí existují zdravější a lehčí alternativy, které umožňují vychutnat si dezerty bez zbytečného zatížení trávení. Zde je několik tipů, jak na to!

Zvolte bezlepkové alternativy

Pro mnoho lidí je lepek zdrojem trávicích problémů, jako je nadýmání nebo žaludeční křeče. Pokud máte citlivost na lepek, můžete vyzkoušet bezlepkové mouky, jako jsou mandlová, kokosová, ovesná nebo pohanková mouka. Tyto alternativy nejenže nezatěžují trávicí systém, ale také přidávají do dezertů zajímavou chuť a nutriční hodnotu. Například bezlepkové brownies nebo koláče z kokosové mouky jsou lehké a snadno stravitelné.

Použijte zdravá sladidla

Klasický cukr může dráždit žaludek a způsobovat prudké výkyvy hladiny cukru v krvi, což vede k únavě a nepříjemným pocitům. Vyzkoušejte přírodní sladidla, jako jsou med, javorový sirup, stévie nebo kokosový cukr. Jsou lehčí na trávení a často mají nižší glykemický index, což znamená, že nezpůsobují prudké nárůsty hladiny cukru v krvi.

Vybírejte lehčí tuky

Tradiční dezerty jsou často plné másla a těžkých tuků, které mohou zpomalit trávení a způsobit pocit těžkosti. Místo másla zkuste použít avokádo, kokosový olej nebo rostlinné margaríny, které jsou lehčí a pro tělo lépe stravitelné. Kokosový olej také dodá jemnou exotickou chuť a je známý svými pozitivními účinky na trávení.

Dezerty plné vlákniny

Přidání vlákniny do dezertů může pomoci regulovat trávení a předcházet pocitu těžkosti. Ovesné vločky, chia semínka nebo lněná semínka jsou skvělým zdrojem vlákniny, kterou můžete zakomponovat do svých oblíbených receptů. Například chia pudink s ovocem je nejen chutný, ale také podporuje zdraví střev a celkově usnadňuje trávení.

Sázka na probiotické ingredience

Dezerty obsahující jogurt nebo kefír mohou přinést nejen lahodnou chuť, ale také podporu pro vaše trávení. Jogurtové dezerty jsou skvělým zdrojem probiotik, která udržují rovnováhu střevní mikroflóry. Vyzkoušejte například jogurtové koláče nebo smoothie misky s ovocem a ořechy, které jsou lehké a podporují zdravé trávení.

Omezte nadměrné porce

I když připravíte lehký a zdravý dezert, je důležité pamatovat na velikost porce. Nadměrné množství jídla, byť zdravého, může způsobit trávicí potíže. Raději si dopřejte menší porci a užijte si ji naplno, než abyste se přejídali a cítili se těžce.

S trochou přizpůsobení a výběru správných ingrediencí si můžete užít oblíbené dezerty bez obav z trávicích potíží. Lehké a zdravější alternativy nejen zlepšují trávení, ale také podporují celkovou pohodu. Zkuste experimentovat a objevte nové chutě, které vám umožní si vychutnat sladké bez výčitek!

Zdroj: www.pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8625243/, názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba