Prostreno.cz

Pouze správné načasování užívání hořčíku zaručí zdravotní efekt

Hořčík je minerál, který hraje klíčovou roli ve fungování našeho těla. Pomáhá udržovat normální činnost svalů a nervů, podporuje zdraví kostí, srdce a přispívá k regulaci krevního tlaku. Jeho nedostatek může vést k mnoha zdravotním potížím, včetně svalových křečí, únavy nebo poruch spánku. Proto je důležité nejen zajistit dostatečný příjem hořčíku, ale také ho užívat ve správném čase, aby jeho účinky byly co nejefektivnější.

Zdroje hořčíku v potravinách

Hořčík lze doplnit nejen z doplňků stravy, ale i z potravin bohatých na tento minerál. Mezi nejlepší zdroje hořčíku patří:

  • Listová zelenina, jako je špenát nebo kapusta
  • Ořechy a semínka, například mandle, kešu nebo dýňová semínka
  • Luštěniny, jako jsou fazole nebo čočka
  • Celozrnné obiloviny, zejména ovesné vločky a hnědá rýže
  • Avokádo a banány
  • Ryby, jako jsou makrela a losos
  • Hořká čokoláda

Dostatečný příjem hořčíku z běžné stravy je základem, ale v některých případech může být vhodné doplnit ho i pomocí doplňků stravy, zejména při zvýšené potřebě těla, jako je například při stresu, fyzické aktivitě nebo těhotenství.

Doporučený denní příjem hořčíku

Doporučená denní dávka hořčíku se liší podle věku a pohlaví. Pro dospělé muže je to přibližně 400–420 mg denně, zatímco pro ženy je to 310–320 mg denně. Během těhotenství a kojení může být potřeba hořčíku vyšší, a to kolem 350–360 mg denně.

I když se zdá snadné pokrýt tuto denní potřebu prostřednictvím stravy, mnoho lidí, zejména těch s nevyváženou stravou, trpí jeho nedostatkem. To je důvod, proč jsou doplňky hořčíku častým řešením.

Proč je hořčík tak důležitý?

Hořčík je nezbytný pro více než 300 biochemických reakcí v těle. Přispívá k tvorbě energie, reguluje svalové kontrakce a podporuje správnou funkci nervového systému. Dále je důležitý pro zdraví kostí, zubů a správnou činnost imunitního systému.

Nedostatek hořčíku může vést k řadě zdravotních problémů, včetně zvýšené únavy, podrážděnosti, nespavosti, svalových křečí, bolestí hlavy a migrén, nepravidelného srdečního rytmu nebo zhoršené koncentrace.

Kdy je nejlepší čas pro doplňování hořčíku?

Správné načasování užívání hořčíku je klíčové pro dosažení optimálních zdravotních účinků. Doporučuje se užívat hořčík večer, protože přispívá k uvolnění svalů a zlepšuje kvalitu spánku. Tímto způsobem se hořčík využije k regeneraci těla během noci.

Pokud trpíte problémy s trávením nebo pokud doplňky hořčíku způsobují průjem, je vhodné rozdělit denní dávku do dvou menších dávek – ráno a večer. Užívání hořčíku po jídle může pomoci snížit riziko zažívacích potíží.

Hořčík je pro naše tělo nepostradatelný, ale aby jeho účinky byly skutečně efektivní, je důležité nejen zajistit jeho dostatečný příjem, ale také ho správně načasovat. Ať už ho přijímáte ze stravy nebo z doplňků, správné užívání hořčíku může pomoci zlepšit kvalitu spánku, snížit stres a zlepšit celkovou fyzickou kondici.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6316205/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5926493/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba