Ozdravné občerstvení s četnými dietními benefity. To přesně je pampeliškový čaj, který urychluje spalování kalorií, udržuje stabilní hladinu cukru v krvi, reguluje cholesterol a harmonizuje trávení.
Pampeliška je ceněnou rostlinou již od nepaměti. V dávných dobách nechyběla téměř v žádné domácnosti, neboť se dobře vědělo, že z kořenů je dobrá káva, listy se hodí do polévky a květy zase na výrobu léčivých sirupů. Smetanka lékařská na svém půvabu dodnes neztratila a své mocné účinky nabízí stále, a to nejen při hubnutí.
Kúra s redukčními pozitivy
Konzumace pampelišky, třeba v podobě snadno připraveného čaje, prokazatelně (1) zlepšuje metabolismus sacharidů a snižuje vstřebávání tuků, proto se do zeštíhlujícího jídelníčku báječně hodí. Kořen je navíc bohatý na uhlohydrát inulin, tedy typ rozpustné vlákniny nacházející se v rostlinách, která stimuluje růst a prosperitu zdravých střevních bakterií v trávicím traktu (2). I tato pampelišková výhoda je při rýsování postavy k užitku, jelikož příznivě ovlivňuje trávení, zajišťuje pravidelný pohyb střev, přispívá k efektivnější absorpci živin a urychluje spalování kalorií.
Zkrocení zlého cukru
Jmenovaná bylinka má v rukou i jiné dietní triumfy. Obsahuje kyselinu chlorogenovou, která pomáhá stabilizovat hladinu cukru tím, že zpomaluje vstřebávání glukózy z potravy do krevního oběhu, což brání prudkým výkyvům cukru v krvi. Když je jeho úroveň stabilní, tělo má menší sklony k ukládání tuku, protože nemá potřebu vytvářet zásoby energie z cukrových přebytků (3). Že některé sloučeniny v pampelišce regulují množství triglyceridů a cholesterolu (4), už je jen taková třešnička na dortu. Zároveň je účinným diuretikem, proto zbavuje nadbytečné vody (5), přičemž chrání jaterní zdraví (6) a posiluje imunitní systém (7). Je čas na šálek čaje, nemyslíte?
Zdroje: (1) www.pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4746997/, (2) www.pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5739857/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29325917/, (4) www.pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9002813/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19678785/, (6) www.pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8063808/, (7) www.pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5857124/
Sledujte nás na sociálních sítích: