Vypadá to tam čistě, ale zdání klame. V kuchyni přebývá tolik škodlivých bakterií způsobujících nejrůznější zdravotní potíže, že si to neumíte ani představit.
Kuchyně je srdcem vašeho domova i místem, kde připravujete všechna ta lahodná jídla pro celou vaši rodinu. Napadlo vás ale někdy, že může být i bakteriálním minovým polem? Číhající choroboplodné hrozby sice nejsou okem viditelné, ovšem to jim na zákeřnosti neubírá.
V čem to vlastně žijeme?
Než se ponoříme do detailů o kuchyňské hygieně a bakteriálních ohniscích, pojďme se podívat na potenciální rizika. Mezi ty nejběžnější patří otravy a nemoci přenášené potravinami, což je vizitkou bakterií, jako je Salmonella, E. coli a Listeria. Zanedbané povrchy jsou zase živnou půdou pro plísně a houby, jež uvolňují spory způsobující respirační problémy a alergie, zvláště u lidí s dýchacími obtížemi. Zbytky jídla a špinavé nádobí přitahují pro změnu škůdce, s nimiž také nebývá lehké pořízení (1). Tady je situace nejhorší!
Houbičky, prkénka a to ostatní
Možná tomu nebudete věřit, ale měkká kuchyňská houbička může být jednoznačně nejšpinavějším předmětem v celé domácnosti. Její porézní povrch a vlhkost vytváří ideální prostředí pro bakteriální množení (2), takže ji buď pravidelně měňte nebo dezinfikujte horkou vodou či svezením v mikrovlnné troubě. Hodně škodlivých zárodků lze nalézt i na povrchu krájecích prkének, zejména těch, na kterých připravujete syrové maso (3). Nezvaní návštěvníci se rádi zabydlují i v utěrkách, ručnících a na pracovních deskách. Dřez a obecně odtok je domovem takového biofilmu, že snad raději nevědět.
Zodpovědnost je tou nejlepší prevencí
Abyste z vaší kuchyně neonemocněli, doporučuje se důkladné mytí rukou před manipulací s jídlem i bezprostředně po ní. Taktéž se klade důraz na používání samostatných krájecích prkének na maso, zeleninu a jiné potraviny. Následná dezinfekce je nutnou samozřejmostí. Ke skladování nesnězených zbytků v lednici vždy používejte vzduchotěsné nádoby a s jejich spotřebou neotálejte příliš dlouho. Zaveďte i pravidelný úklid, včetně čištění povrchů, nádobí a spotřebičů, a to po každém použití.
Zdroje: (1) www.dettol.co.za/expert-advice/areas-of-home/kitchen-bacteria-breeding-ground/, (2) www.blueland.com/en-ca/articles/how-dirty-are-kitchen-sponges, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31113021/
Sledujte nás na sociálních sítích: