Prostreno.cz

Seznamte se s pochoutkou zvanou crepes

Crepes, neboli tenké palačinky, jsou tradiční pochoutkou pocházející z Francie. Jsou známé svou jemnou a lehkou strukturou a širokou škálou možností přípravy a náplní. Původně vznikly v Bretani, regionu v severozápadní Francii, kde se z mouky, vody a soli připravovaly jednoduché, tenké palačinky. Dnes jsou crepes oblíbené po celém světě a podávají se jak nasladko, tak naslano.

Původ crepes

Historie crepes sahá stovky let zpět, kdy se v Bretani z pšeničné mouky a vody vyráběly jednoduché placky. Tyto placky byly skromným pokrmem, který lidé často jedli místo chleba. Postupně se do receptu přidala vejce, mléko a další ingredience, což vedlo k tomu, že se crepes staly nejen pokrmem pro obyčejné lidi, ale i pro gurmány.

Slovo "crepe" pochází z latinského slova „crispus,“ což znamená „zvlněný.“ Tento název výstižně popisuje tenké okraje palačinek, které se při smažení krásně zvlní. Crepes se rychle rozšířily po celé Francii a staly se základem mnoha francouzských domácností a restaurací.

Jak připravovat crepes

Crepes jsou známé pro svou jednoduchou přípravu a ingredience, které najdete běžně doma. Na výrobu základního těsta budete potřebovat následující suroviny:

Ingredience:

  • 150 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 300 ml mléka
  • 1 lžíci rozpuštěného másla
  • Špetku soli

Postup:

  1. V míse smíchejte mouku a sůl. Poté přidejte vejce a postupně přilévejte mléko, dokud nezískáte hladké, tekuté těsto.
  2. Přidejte rozpuštěné máslo a těsto nechte alespoň 30 minut odležet, aby se suroviny dobře spojily.
  3. Rozpálenou pánvičku lehce potřete máslem nebo olejem a nalijte malé množství těsta. Rovnoměrně rozprostřete po celé pánvi.
  4. Crepes smažte na mírném ohni, dokud okraje nezačnou mírně zlátnout. Poté crepes otočte a smažte z druhé strany.

Crepes lze připravit také ve verzi bez lepku nebo mléka, přičemž lze použít například pohankovou mouku a rostlinné mléko.

Náplně do crepes

Jedním z důvodů, proč jsou crepes tak oblíbené, je jejich univerzálnost. Můžete je plnit sladkými i slanými náplněmi, což z nich činí pokrm vhodný pro každou příležitost. Zde jsou některé populární náplně:

Sladké náplně:

  • Klasika: Crepes s citronovou šťávou a cukrem.
  • Nutella: Crepes potřené Nutellou a ozdobené plátky banánu.
  • Ovocné náplně: Čerstvé ovoce jako jahody, borůvky nebo maliny se šlehačkou.
  • Karamelizované ovoce: Jablka nebo hrušky karamelizované s trochou skořice a másla.

Slané náplně:

  • Špenát a sýr: Smetanová směs špenátu a kozího nebo sýru feta.
  • Kuřecí směs: Jemně orestované kuřecí maso s česnekem, cibulí a bylinkami.
  • Žampiony a bešamel: Dušené žampiony v jemné bešamelové omáčce s parmazánem.

Crepes jsou univerzálním pokrmem, který si zamiluje každý milovník jednoduché a chutné kuchyně. Ať už preferujete sladkou, nebo slanou verzi, možností je nespočet. Vyzkoušejte tento francouzský pokrm a objevte, jak snadno můžete připravit jídlo, které potěší všechny u stolu.

Zdroj: www.cs.wikipedia.org/wiki/Cr%C3%AApe, názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba