Prostreno.cz

Fluffy lívance s použitím alternativních mouk

Nadýchané lívance jsou oblíbenou snídaní nebo dezertem, který dokáže zpříjemnit jakýkoli den. Ačkoli jsou tradičně připravovány z pšeničné mouky, v dnešní době je stále oblíbenější použití alternativních druhů mouk, které jsou zdravější a lépe stravitelné. Tento článek vám ukáže, jak připravit lahodné fluffy lívance pomocí alternativních mouk, jaké mouky zvolit a jakou pánvičku použít, abyste dosáhli dokonalého výsledku.

Jak připravit nadýchané lívance

Tajemství nadýchaných lívanců spočívá ve správné přípravě těsta a technice smažení. Kromě správného výběru mouky je důležité přidat do těsta kypřicí látku, například prášek do pečiva nebo jedlou sodu, které dodají lívancům lehkost a objem. Důležitou roli hraje také šlehání vajec. Pokud oddělíte bílky od žloutků a bílky vyšleháte zvlášť do sněhu, docílíte ještě větší nadýchanosti.

Základní recept na fluffy lívance:

  • 150 g alternativní mouky (např. špaldová, mandlová nebo pohanková)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 vejce (bílky vyšlehané zvlášť)
  • 200 ml mléka (lze použít rostlinné mléko)
  • 1 lžíce medu nebo javorového sirupu
  • Špetka soli

Postup:

  1. Ve velké misce smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a špetku soli.
  2. V jiné misce smíchejte žloutky s mlékem a medem.
  3. Přidejte tekutou směs k suchým ingrediencím a dobře promíchejte.
  4. Jemně vmíchejte vyšlehaný sníh z bílků, aby těsto získalo nadýchanou strukturu.
  5. Těsto nechte 5-10 minut odpočinout a poté smažte na mírně rozpálené pánvi.

Vhodné mouky na přípravu lívanců

Alternativní mouky jsou skvělou volbou pro ty, kteří se snaží omezit konzumaci pšenice nebo preferují bezlepkovou dietu. Níže uvádíme několik variant mouk, které jsou vhodné pro přípravu nadýchaných lívanců:

  • Špaldová mouka: Špaldová mouka je bohatá na vlákninu a má jemnou oříškovou chuť. Je vhodná pro přípravu nadýchaných lívanců, přičemž zachovává strukturu klasických pšeničných lívanců.
  • Mandlová mouka: Mandlová mouka je lehká a přirozeně bezlepková. Dodává lívancům jemnou sladkost a nutriční hodnotu díky obsahu zdravých tuků a bílkovin.
  • Pohanková mouka: Pohanková mouka je také bezlepková a dodává lívancům mírně zemitou chuť. Je ideální pro ty, kteří preferují zdravější variantu snídaně bohatou na antioxidanty.
  • Ovesná mouka: Ovesná mouka je výbornou volbou pro přípravu vláčných a nadýchaných lívanců. Je bohatá na vlákninu a snadno stravitelná.

Jakou pánvičku použít na lívance

Kromě správného těsta je důležitý i výběr správné pánvičky. Ideální je nepřilnavá pánvička, která zajistí rovnoměrné propečení lívanců bez připalování. Pokud máte rádi dokonalý kulatý tvar, můžete použít speciální pánvičky na lívance s předem připravenými formami. Další skvělou volbou je litinová pánvička, která výborně drží teplo a zajistí lívancům krásně zlatavou kůrku.

Fluffy lívance připravené z alternativních mouk jsou chutnou a zdravou variantou klasické snídaně. Použitím správných ingrediencí a techniky smažení dosáhnete nadýchaných a lahodných lívanců, které si zamiluje celá rodina. Zkuste různé mouky a náplně a najděte tu pravou kombinaci pro vás!

Zdroj: názor autora


Související




Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Omeleta se sýrem

30min
(8 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

25min
(8 hlasů)
Více tipů

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba