Prostreno.cz

Chléb bez hnětení

Není nad vlastnoručně upečenýchleba, upéct si chléb doma, není nijak složité. Příprava je sice poněkud zdlouhavá, ale výsledek stojí za to.

08.04.2015 Mikeš
19h a 0min

18h a 0min příprava

60min vaření

1012 kJ / 241 kcal

energetická hodnota na 100g

Pro začátečníky

náročnost



Postup přípravy

  1. Na přípravu chleba potřebujete litinový hrnec nebo skleněnou kulatou zapékací mísu s pokličkou, ve které budete chleba péct. Je nutné před pečením, než dáte těsto do hrnce, nebo mísy, nádobu předehřát.
  2. Do mísy prosejte mouku, přidejte droždí, sůl a vše promíchejte, potom přilijte vodu a krouživým pohybem jedné ruky vypracujte lepkavou hmotu, přikryjte potravinovou fólii a nechte na teplém místě kynout 12 – 14 hodin.
  3. Poprašte si pracovní desku, seškrábněte na ní pomocí stěrky na těsto nakynutou hmotu, těsto je opravdu řídké! Zaprašte moukou a hmotu roztáhněte na větší obdélník.
  4. Placku přeložte jako obálku – všechny čtyři rohy do středu, nechte na vále odpočinout 15 minut.
  5. Zkuste hmotu zformovat do tvaru koule (nejde to moc dobře) a dejte odpočinout na další dvě hodiny mezi dvě dobře pomoučené utěrky, přeloženou stranou dolů.
  6. Troubu předehřejte na 230 °C ,těsto vložte do předehřátého hrnce, nebo skleněné zapékací misky, posypte kmínem, přiklopte pokličkou a dejte do trouby, pečte cca 30 minut.
  7. Po třiceti minutách odkryjte a pečte ještě 20 – 30 minut.

TIP:

1 hrnek hladké mouky můžete nahradit moukou chlebovou.


Složení nutričních hodnot

  • Bílkoviny:

    70,04 g
  • Sacharidy:

    572,65 g
    • Cukry:

      0,10 g
  • Tuky:

    8,24 g
  • Vláknina:

    25,26 g

Aktivita pro spálení:

2760 kcal
345

minut jízdy na kole

262

minut běhu

823

minut uklízení





Podobné recepty

Chřestový chlebíček

(19 hlasů)
60min
888 kJ

Cibulový chléb

(12 hlasů)
2h a 30min
753 kJ

Domácí housky

(20 hlasů)
1h a 35min
1337 kJ
Více receptů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Zavřít

Ohodnoťte recept:
Chléb bez hnětení

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba