Prostreno.cz

Komentáře k článku

Avatar
Avatar
Petr Vomáčka 15.04.2023

???????????

Avatar
Majkl 15.04.2023

Brambory jsou jedovaté, celá rostlina. To se ví už hodně dlouho. Jedlá je pouze hlíza a ta musí před konzumací projít tepelnou úpravou. To ví každé malé dítě. A v místech, kde jsou v hlízách klíčky, je těch škodlivin samozřejmě více, podobně jako v místech, kde je hlíza zelená. Ovšem tepelnou úpravou se ty škodliviny v hlízách eliminují, takže s konzumací v normálním množství není problém.

Avatar
Pavla Majkl 30.04.2023

Taky jsem cetla ze varenim se solanin a jine toxiny neutralizuji. Mozna to plati ale jen pro oskrabane brambory a ne varene ve slupce?

Avatar
Anonym 15.04.2023

Jsou dobre , škoda vyhodit

Avatar
Kája 15.04.2023

až bude stát kilo brambor 5,- Kč, tak je vyhodím

Avatar
zuzana 15.04.2023

...jasně, lepší jsou ty s postřikem proti klíčivosti z řetězců :-D :-D :-D To je zase reklama :-(

Avatar
Jindra josef. 15.04.2023

agro v USA nemusí nic vymýšlet.Pokud otrháte rajčata která už vám venku nemohou dozrát tak vám rozložené doma nebo ve sklepě v pohodě dozrají-.

Avatar
Agro Jindra josef. 15.04.2023

Já tím myslím plody ve tvaru rajčátek po odkvetení brambor. Obojí je čeleď lilkovité, vypadají skoro stejně. Jinak klasická rajčata také nechávám dazrát.

Avatar
Pavla Jindra josef. 30.04.2023

Nedavno jsem cetla ze plody brambor vypadaji jako rajcatka ale jist by se nemely ze jsou jedovate. Vypada to ale ze vy mate zkusenosti s temito "rajcatky" , jestli tomu dobre rozumim tak je jite? To je zajimave.

Avatar
Pavla Barbora 15.04.2023

Klíčky odstraním a brambory upravím jak v dané chvíli potřebuji. Co se týká té jedovatosti-tohle už mi řekla má babička. Prý když se sedláci chtěli někomu pomstít vařili klíčky z brambor a otrávili mu (podáním v okalu) krávu. No opravdu odporné jednání - pomstichtivost. Bramborové klíčky obsahují jakýsi toxin solanın. V jedné hlize můžete najít až jednu třetinu váhy brambory solaninu. Solanın je glykoalkaloid přičemž. Nebezpečný je v složení onen alkaloid. Po požití se dostaví nevolnost, žaludeční křeče, dochází k zrychlení dýchání což může vést ke ztrátě vědomí a dojít až ke kómatu.To není strašení, to je bohužel fakt. Po odstranění klíčků vyrýpnutím se dají brambory dají normálně uvařit a sníst, ovšem vodu z takových uvařenych brambor rozhodně vylít. Jinak brambory zelenaji když jsou dlouho na přímém světle. Lépe je uchovávat ve tmě pokud zelenou čát řádně neodstraní, i po uvaření je cítit výrazbá hořkost- to je solanın. Takže ano tady souhlasím - bez milosti a dojmu jak jsme šetřiví lépe se takové brambory zbavit.

Avatar
Pavla Pavla Barbora 30.04.2023

Zajimave si precist vase zkusenosti. Jestli chapu spravne, tak se tedy musi brambory varit oskrabane a ne ve slupce kdyz mely klicky?

Avatar
Halina 15.04.2023

Klíčky lze otrhat a je to.Nikoho nás ještě nepostihly žádné potíže. Bude to asi tím, že brambory pěstujeme doma,bez chemie

Avatar
Míra 15.04.2023

Tahle "vědkyně" by se nejspíš měla nechat vyšetřit u CHocholouška.

Avatar
Rosťa 15.04.2023

Vzhledem k tomu, že nejsem američan, tak si brambory napřed odklíčkuji, potom zbavím slupky a teprve následně dávám vařit. Pokud tedy části které zde byly zmíněny obsahují zvýšená množství škodlivých látek, tak ve výsledku konzumovaná část obsahuje těchto látek naopak méně ;)

Avatar
Jarda 15.04.2023

Nevidím sebemenší důvod abyh jedl klíčky z brambor, nevím jak autorka, ale já klíčky olámu a vyhodím. To už zkuste udělat díru do světa "objevem" jedovatosti jejich plodů. Ani na to nemusíte nemusíte být americká registrovaná dietoložka.

Avatar
Agro Jarda 15.04.2023

Jojo, ještě v USA vymyslí, že ta zelená rajčátka dozrají a vlastně to bude mňamka a potravina budoucnosti 😂

Avatar
Jirka Sofka 15.04.2023

klíčky několikrát olámu ve sklepě a mohu je jíst až do nových

Avatar
Brambora 15.04.2023

No, klīčky nejīm. Ale brambory jich zbavené ano. Myslíte že oblbnete blbé?

Avatar
Standa 15.04.2023

Klíčky se otrhaji a hotovo.Nic jim není a chutnají normálně.Brambory co neklíčí jsou chemicky ošetřené a možná škodlivější.

Avatar
Libor 15.04.2023

Paní Kristýno Vágnerová, zase vyplozený blábol odtržený od běžné reality... Již několik století lidé klíče olámou a brambůrky baští...

Avatar
Anonym 15.04.2023

Občas

Avatar
Josef 15.04.2023

Když na jaře narůstaly klíčky, brambory se nevyhazovali jednoduše se klíčky odlouply a brambory se zkonzumovaly. Někdo se zase našel s čím strašit lidi. Obchod je obchod že ?

Avatar
Irena 15.04.2023

To bych je nesměla ani kupovat.Nebo si myslíte,že tam jim to neklíčí? Do teď se to jedli normálně po očištění a teď to vymyslí nějaký chytrý jak je to špatny.V této republice bych nesměla jíst nic neboť vše je hnus .

Avatar
jarecha 15.04.2023

Vždyť se naklíčené prodávají v hypermarketech jako přílohové. Dříve se skladovaly doma ve sklepě od sklizně do další sklizně a nikdo na klíčky neumřel. Asi protože takové kraviny nikdo nestudoval a nestrašil svými poznatky veřejnost.

Avatar
Vladislav 15.04.2023

To bych nemohl jíst brambory vůbec,zelené a předražené se prodávají a než je zkonzumuji už klíčí.

Podmínky a pravidla pro vkládání příspěvků. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a redakce za ně nenese zodpovědnost. Redakce si vyhrazuje právo smazat příspěvek nebo obrázek, který obsahuje vulgární výrazy či fotografie, urážky nebo jinak odporuje dobrým mravům a zákonům ČR. Odstraněny budou opakovaně vkládané vzkazy, stejně jako odkazy, které se netýkají tématu nebo obsahují neplacenou reklamu.

Zdarma produkt k testování!

Staň se testerkou!

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba