Prostreno.cz

Rané příznaky nebezpečné rakoviny vaječníků

Rakovina je strašákem snad každého z nás. Ženám je často diagnostikována rakovina vaječníků. Lze odhalit její prvotní projevy?

Rakovina vaječníků je jedním z nejzákeřnějších druhů rakoviny, protože v počátečních stadiích bývá často bezpříznaková, nebo se projevuje velmi nenápadně. Právě proto je důležité věnovat pozornost i drobným změnám v těle, které mohou signalizovat začátek tohoto závažného onemocnění. Včasná diagnóza je klíčem k úspěšné léčbě, a proto je důležité znát první příznaky rakoviny vaječníků.

Neobvyklé nadýmání a otoky břicha

Jedním z nejčastějších příznaků, kterým ženy trpí v počátečních stadiích rakoviny vaječníků, je dlouhodobé a nevysvětlitelné nadýmání nebo pocit plnosti břicha. I když se tento symptom může zdát běžný a neškodný, pokud trvá několik týdnů a nezlepšuje se, je dobré navštívit lékaře. Nadýmání může být doprovázeno pocity tlaku nebo bolestmi v oblasti pánve, které také nejsou normální, pokud se vyskytují bez zjevné příčiny.

Bolest v oblasti pánve a břicha

Bolest v podbřišku nebo v oblasti pánve může být dalším varovným signálem. Tato bolest může být kontinuální, nebo přicházet a odcházet v průběhu dne. Pokud je bolest trvalá nebo se zhoršuje, je důležité konzultovat s lékařem, aby bylo možné vyloučit, nebo potvrdit možné problémy s vaječníky.

Změny v močových a střevních funkcích

Ženy s rakovinou vaječníků mohou také zaznamenat změny v močení nebo stolici. Může se objevit častější nutkání na močení, pocit plnosti močového měchýře nebo obtíže při vyprazdňování. Také průjem, zácpa nebo jiné problémy s trávením, které trvají delší dobu, by měly být důvodem k návštěvě lékaře.

Únava a ztráta energie

Neustálá únava, která nepřechází ani po dostatečném odpočinku, může být také příznakem rakoviny vaječníků. Tento druh únavy se může lišit od běžného vyčerpání a může být doprovázen i celkovou slabostí, sníženou chutí k jídlu nebo náhlou ztrátou hmotnosti.

Změny menstruačního cyklu

Ženy v premenopauzálním věku mohou zaznamenat nepravidelnosti v menstruačním cyklu, jako je neobvykle silné krvácení, častější menstruace nebo krvácení mimo cyklus. I když tyto změny mohou být způsobeny řadou jiných faktorů, je důležité je nepodceňovat a konzultovat je s gynekologem.

Proč je důležité jednat rychle

Rakovina vaječníků se často objevuje až v pokročilém stadiu, kdy je léčba složitější a prognóza méně příznivá. Proto je klíčové neváhat s vyhledáním lékařské pomoci, pokud se objeví některý z výše uvedených příznaků. Včasná diagnostika výrazně zvyšuje šance na úspěšnou léčbu a přežití.

Pokud si všimnete některého z těchto příznaků, nepodceňujte je. I když mohou být způsobeny méně závažnými stavy, je lepší být opatrný a nechat se vyšetřit. Prevence a včasné zachycení onemocnění jsou nejlepšími zbraněmi v boji proti rakovině vaječníků.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK567760/ - celý článek





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba