Prostreno.cz

Špaldové palačinky jsou prospěšné pro trávení a bohaté na vlákninu

Špaldová mouka, která se v posledních letech těší stále větší oblibě, představuje výživnější alternativu k běžné pšeničné mouce. Tento prastarý druh obilí, který se pěstuje již více než 8 000 let, nabízí mnoho zdravotních benefitů, zejména pokud jde o trávení a vysoký obsah vlákniny. Proč byste měli zařadit špaldovou mouku do svého jídelníčku?

Výhody špaldové mouky pro trávení

Špalda je bohatá na vlákninu, což je klíčový prvek pro správné fungování trávicího systému. Vláknina podporuje peristaltiku střev, což znamená, že napomáhá rychlejšímu průchodu potravy zažívacím traktem, a předchází tak zácpě. Kromě toho vláknina zlepšuje vstřebávání živin a podporuje růst prospěšných bakterií ve střevech, což je nezbytné pro zdraví střevní mikroflóry.

Lidé, kteří trpí trávicími potížemi, často hledají potraviny, které jim přinesou úlevu. Špaldová mouka, díky své lehčí stravitelnosti v porovnání s klasickou pšeničnou moukou, může být ideálním řešením. Navíc pomáhá snížit riziko podráždění žaludku a nadýmání, což ocení zejména lidé s citlivým trávením.

Špaldová mouka jako bohatý zdroj vlákniny

Vláknina je pro tělo nezbytná nejen pro správné trávení, ale také pro udržení zdravé hmotnosti, regulaci hladiny cukru v krvi a snižování hladiny cholesterolu. Jedním z hlavních důvodů, proč je špaldová mouka tak výhodná, je její vysoký obsah vlákniny. Oproti běžné pšeničné mouce obsahuje špalda zhruba dvojnásobné množství vlákniny, což z ní činí skvělou volbu pro ty, kteří se snaží zlepšit svůj jídelníček a podpořit zdraví trávicího traktu.

Vysoký obsah vlákniny navíc zajišťuje delší pocit sytosti, což může pomoci při snižování přejídání a podpoře hubnutí. Špaldová mouka tedy nejen prospívá trávení, ale také přispívá k celkovému zdraví a pohody.

Bohatá na živiny

Špaldová mouka obsahuje celou řadu důležitých živin, které podporují celkové zdraví. Kromě vlákniny je špalda bohatá na vitaminy skupiny B, které jsou důležité pro správné fungování nervové soustavy a metabolismus energie. Špalda také obsahuje minerály, jako jsou železo, hořčík, fosfor a zinek, které podporují imunitní systém, zdraví kostí a správnou funkci svalů.

Všestranné použití v kuchyni

Špaldová mouka se vyznačuje jemnou oříškovou chutí, která se hodí do celé řady pokrmů. Můžete ji použít k pečení chleba, sušenek, koláčů, palačinek nebo třeba do slaných pokrmů, jako jsou pizza či domácí těstoviny. Špalda je velmi univerzální a snadno nahradí klasickou pšeničnou mouku v mnoha receptech.

Špaldová mouka je skvělou volbou pro ty, kteří hledají zdravější alternativu k běžné mouce. Je bohatá na vlákninu, podporuje zdraví trávicího traktu a je lehce stravitelná. Díky svým výživovým hodnotám přináší špalda do vašeho jídelníčku spoustu benefitů, které vám pomohou udržet se ve formě a cítit se dobře. Vyzkoušejte špaldovou mouku v kuchyni a objevte její výhody na vlastní kůži!

Zdroj: www.pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10146097/, názor autora


Související




Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba